Ινδία-Covid: Ανάγκη παγκόσμιας δράσης για τον περιορισμό του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ομάδα Ινδών επιστημών αναφέρει πως το παραλλαγμένο στέλεχος του Covid-19 που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, ικανό να μολύνει μέχρι και ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί με μία δόση εμβολίου.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, όπως το ονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικό σε σχέση με αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στην Βρετανία κατά 50%, ανακοίνωσαν Ινδοί επιστήμονες του SARS-CoV-2 Genetics Consortium καθώς του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών.

Επίσης προειδοποίησαν ότι «προηγούμενη μόλυνση (…) και μερικός εμβολιασμός δεν αρκούν για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του, όπως συνέβη στο Νέο Δελχί, και χρειάζεται ισχυρή υγειονομική απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί».

Σε περισσότερες από 50 χώρες έχει εντοπιστεί το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Ακόμα και αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 μειώνετε σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, οι υπαίθριες περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω ενός καταστροφικού, δεύτερου κύματος.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ανάγκη για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα με στόχο την αποφυγή νέων εξάρσεων της επιδημίας.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η κυβέρνηση του έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για την βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης και πλέον συζητήσεις με μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής εμβολίων έχουν ξεκινήσει για την ενίσχυση στα αποθέματα της Ινδίας, σύγχρονος εγχώριες εταιρείες κάνουν ότι μπορούν για την αύξηση της δική τους παραγωγής.

Γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κλειδί για την επανέναρξη κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων είναι ο εμβολιασμός, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση lockdown εδώ και εβδομάδες.
Βέβαια κάποια κρατίδια χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά τους μέτρα, όπως το Γκουτζαράτ και το Νέο Δελχί. Στο Γκουτζαράτ οι αρχές επιτρέπουν από σήμερα στα καταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις να παραμένουν ανοικτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο Ντάρεν Ο, οικονομολόγος στο Capital Economics της Σιγκαπούρης σχολίασε: «Με τα κρατίδια να επιδεικνύουν σύνεση στο άνοιγμα, η οικονομική ανάκαμψη από αυτό το κύμα της επιδημίας θα είναι πιο σταδιακή σε σχέση με πέρυσι» προσθέτοντας «Όμως η βραδεία εμβολιαστική εκστρατεία σημαίνει ότι ένα γρήγορο άνοιγμα θα αυξήσει την απειλή εμφάνισης νέων κυμάτων της επιδημίας, πιθανόν με πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη».

132.364 νέα κρούσματα καρονοϊού ανακοίνωσε η Ινδία για το προηγούμενο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 2.714, η χαμηλότερη αύξηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Συνολικά στην Ινδία 28,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την Covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερο αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους θανάτους να υπολογίζονται περίπου στους 340.702, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς στην πραγματικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος