Ινδία : Έκρηξη με 360.960 κρούσματα και 3.293 θανάτους

Τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασαν το όριο των 200.000. ‘Eως τώρα λιγότερο από το 10% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και λιγότερο από το 2% εμβολιάστηκαν πλήρως, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο παρασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India.

Για πρώτη φορά, οι θάνατοι ασθενών με την COVID-19 μέσα σε 24 ώρες ξεπέρασαν το επίπεδο των τριών χιλιάδων, ανήλθαν σε 3.293, με τον απολογισμό της πανδημίας μέχρι εδώ να φθάνει τους 201.187 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα, η Ινδία κατέγραψε νέο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 360.960 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά σε 24 ώρες και το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πλέον τα 18 εκατομμύρια. Τα έξι εκατομμύρια έχουν διαγνωστεί πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας, τον Απρίλιο.

Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, που αποδίδεται και στις πολιτικές και θρησκευτικές συγκεντρώσεις, έχει προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία, όπου πλέον οι ελλείψεις – σε κλίνες, σε φάρμακα, σε οξυγόνο – είναι τεράστιες. Στο Νέο Δελχί, ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των ασφυκτικά γεμάτων με ασθενείς δομών υγείας.

Τα αποθέματα εμβολίων εξαντλούνται

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που έχει εμφανιστεί στην Ινδία και ονομάζεται B.1.617, χαρακτηρίζεται και ως «διπλή» λόγω δύο βασικών μεταλλάξεων στην ακίδα του ιού, ενώ αξιολογούνται οι εργαστηριακές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική.

Κατά τραγική ειρωνεία, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι ανακοίνωσε ότι το Covaxin, το εγχώριο εμβόλιο Covid-19 της Ινδίας, βρέθηκε να εξουδετερώνει την παραλλαγή 617 του κορονοϊού.

Τον Μάρτιο, καθώς οι μολύνσεις στην Ινδία άρχισαν να αυξάνονται, οι αρχές σταμάτησαν τις μεγάλες εξαγωγές του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, που προορίζονταν για το πρόγραμμα Covax υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για προμήθεια εμβολίων σε χώρες του ‘τρίτου κόσμου”. Τα περισσότερα από τα εμβόλια της Ινδίας ‘εκτρέπονται” για εσωτερική πλέον χρήση, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή.

Το Serum Institute of India, το οποίο παράγει το Covishield, παραπονέθηκε για έλλειψη εξειδικευμένου υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο διευθύνων σύμβουλός του, Adar Poonawalla, κάλεσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν “να τερματίσει τους περιορισμούς, που προκαλούν ελλείψεις σε υλικό καλλιέργειας κυττάρων, δοκιμαστικών σωλήνων και εξειδικευμένων χημικών προϊόντων”.

Μέχρι τώρα η Ινδία έχει χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Από το Σάββατο, θεωρητικά το πρόγραμμα ανοσοποίησης θα επεκταθεί και δικαίωμα να εμβολιαστούν θα έχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες, με άλλα λόγια 600 εκατομμύρια άνθρωποι στο κράτος του 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Όμως πολλά ομόσπονδα κράτη προειδοποιούν πως τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτουν είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει την προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος