Ην. Βασίλειο: Προβλέψεις για «ανταρσία» 70 βουλευτών των Τόρις ενάντια στο νομοσχέδιο Ρουάντα

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι άνοιξε τη συνεδρίαση της Βουλής για το μεταναστευτικό με την ανακοίνωση του θανάτου αιτούντα άσυλο ο οποίος επέβαινε στη φορτηγίδα Bibby Stockholm που φιλοξενεί παράτυπους μετανάστες στη νότια Αγγλία.

Η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει για τη “δεύτερη ανάγνωση” του νομοσχεδίου Ρουάντα, ένα πρώιμο στάδιο συζήτηση και ψηφοφορίας.

Όμως ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με εξέγερση από τους βουλευτές του. Το νέο αυτό νομοσχέδιο, σχεδιάστηκε ώστε να ξεπεράσει, όπως λέει η κυβέρνηση, τις ανησυχίες του δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του και καθιστά σαφές ότι η Ρουάντα είναι μια ασφαλής χώρα για τους αιτούντες άσυλο.

Αυτό που έχει αλλάξει η κυβέρνηση του Σούνακ στο νομοσχέδιο είναι ότι οι αιτούντες άσυλο θα εξακολουθούν να μπορούν να αμφισβητήσουν την απομάκρυνση τους στη Ρουάντα με βάση τις προσωπικές τους συνθήκες. Ωστόσο, οι υπουργοί θα μπορούν να αγνοήσουν τις εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αναστολή πτήσης προς τη Ρουάντα, ενώ ακόμη εκδικάζεται η κάθε νομική υπόθεση.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα σχέδια ήταν παράνομα και δεν είχε γίνει σωστή αξιολόγηση για το εάν η Ρουάντα ήταν μια ασφαλής χώρα για τους αιτούντες άσυλο.

Η πολιτική ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022, αλλά από τότε δεν έχει μεταφερθεί εκεί κανένας αιτών άσυλο.

Η αντιπολίτευση αναμένεται να το καταψηφίσει ενώ εάν περίπου 70 Τόρηδες (κυβερνητικοί βουλευτές) αποφασίσουν να καταψηφίσουν ή ακόμη και να απέχουν λόγω διαφωνιών, τότε ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που χάνει την κυριαρχία του στην Βουλή του σε τόσο πρώιμο στάδιο ψήφισης νομοσχεδίου από το 1986.

Το σχέδιο Ρουάντα έχει ήδη κοστίσει στην κυβέρνηση 290 εκατομμύρια λίρες σε πληρωμές προς τη Ρουάντα, η οποία συμφώνησε το 2022 να εγκαταστήσει εκατοντάδες αιτούντες άσυλο ετησίως από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 29.000 παράτυποι μετανάστες έχουν φτάσει με μικρά σκάφη από τη Γαλλία στην Αγγλία φέτος, από 46.000 το σύνολο του 2022.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος