Ην. Βασίλειο: Κυρώσεις κατά Λιβανέζων για διαφθορά

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιεί το καθεστώς Παγκόσμιων Κυρώσεων Κατά της Διαφθοράς (Global Anti-Corruption Sanctions ) κατά ατόμων που εμπλέκονται σε διαφθορά στον Λίβανο.

Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιβάλλουν κυρώσεις στον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου Riad Salameh και στενούς συνεργάτες του που εμπλέκονται σε διαφθορά.

Οι κυρώσεις αφορούν τον Riad Salameh, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, και τριών στενών συνεργατών του, για το ρόλο τους στην εκτροπή άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα., σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Οι κυρώσεις αποφασίστηκαν από τις τρεις χώρες καθώς βρέθηκε ότι «οι ενέργειες του Riad Salameh ωφέλησαν τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες σε βάρος του λιβανικού λαού». Οι τρεις συνεργάτες του η πρώην σύντροφος του Anna Kosakova οι οποίοι «επωφελήθηκαν οικονομικά από τη διαφθορά, γεμίζοντας τις τσέπες τους με χρήματα που ανήκουν στον λιβανέζικο λαό». Και στα τέσσερα άτομα έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Υπουργός για τη Μέση Ανατολή, Λόρδος Ahmad δήλωσε:

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφοσιωμένο στον αγώνα για δικαιοσύνη και λογοδοσία για τον Λίβανο και τον λιβανέζικο λαό. Ο μόνος τρόπος για να τεθεί ο Λίβανος στην πορεία προς την τόσο αναγκαία οικονομική ανάκαμψη είναι οι ηγέτες του να εξαλείψουν τη διαφθορά και να εφαρμόσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φόρεϊν Όφις, η διαφθορά και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων οδήγησαν σε καταστροφική οικονομική κρίση στον Λίβανο – που αναφέρεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μια από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία. Αυτό έχει βυθίσει πάνω από το 80% του πληθυσμού στη φτώχεια. Ο Λίβανος κατατάσσεται στην 154η θέση από 180 στον Παγκόσμιο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Από την έναρξη του τον Απρίλιο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις κατά 39 ατόμων και οντοτήτων υπό το καθεστώς Παγκόσμιων Κυρώσεων Κατά της Διαφθοράς για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς σε ελβετική έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2021 ο Riad Salameh ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου και ο αδελφός του Raja Salameh «οργάνωναν επιχειρήσεις υπεξαίρεσης» στην Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου «ξεπερνώντας τα 300 εκατομμύρια δολάρια».

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος