Ην. Βασίλειο: Αύξηση πάνω από 55% στο ελάχιστο εισόδημα για οικογενειακή βίζα – Σε εφαρμογή το τελευταίο μέτρο για τη μετανάστευση

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα (11/4) η αύξηση του εισοδήματος που απαιτείται για την πρόσκληση μελών οικογένειας μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το τελευταίο από τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Το ελάχιστο εισόδημα που απαιτείται πλέον “για τη χορηγία κάποιου” που έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με οικογενειακή βίζα αυξάνεται από 18.600 (σχεδόν 22 χιλιάδες ευρώ) σε 29.000 λίρες (περίπου 34 χιλιάδες ευρώ) από σήμερα (11 Απριλίου) – αύξηση άνω του 55%. Μέχρι τις αρχές του 2025, το ποσό αυτό θα αυξηθεί άλλες 2 φορές, και φτάσει τις 38.700 λίρες (άνω των 45 χιλιάδων ευρώ) – ώστε να αντιστοιχηθεί στο νέο όριο μισθού για τη βίζα ειδικευμένου εργαζόμενου.

Μαζί με τα μέτρα για την αυστηροποίηση της οδού της φοιτητικής βίζας τον Μάιο του 2023 η σημερινή εφαρμογή του μέτρου σημαίνει ότι περίπου 300.000 άνθρωποι που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι δεν θα μπορούν πλέον να έρθουν.

Το μέτρο επηρεάζει βασικά φοιτητές και εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας να φέρνουν εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα επηρεάζει και τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να καλέσουν εργαζόμενους τους οποίους χρειάζονται εάν ο μισθός τους δεν φτάνει πλέον τις 38.700 λίρες Αγγλίας ετησίως, ώστε να μην πληρώνουν τους μετανάστες λιγότερο από τους εργαζομένους του Ηνωμένου Βασιλείου σε επαγγέλματα με έλλειψη εργαζόμενων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών τριπλασίασε τα πρόστιμα για τους εργοδότες που επιτρέπουν σε παράνομους μετανάστες να εργάζονται γι’ αυτούς. Για την πρώτη παράβαση, τα πρόστιμα αυξήθηκαν από 15.000 σε 45.000 λίρες (άνω των 52 χιλιάδων ευρώ) ανά παράνομο εργαζόμενο, ενώ για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις εντός τριών ετών, τα πρόστιμα αυξήθηκαν από 20.000 σε 60.000 λίρες Αγγλίας (άνω των 70 χιλιάδων ευρώ).

“Υποσχέθηκα δράση και την υλοποιήσαμε με αξιοσημείωτη ταχύτητα. Ενεργήσαμε για να μειώσουμε τους μη βιώσιμους αριθμούς, να προστατεύσουμε τους Βρετανούς εργαζόμενους και τους μισθούς τους, να διασφαλίσουμε ότι όσοι φέρνουν οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και να οικοδομήσουμε ένα μεταναστευτικό σύστημα κατάλληλο για το μέλλον – και ένα σύστημα στο οποίο το κοινό μπορεί δικαίως να έχει εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Παράτυποι Μετανάστες

Ωστόσο, οι εισερχόμενοι παράτυποι μετανάστες έχουν ανέλθει σε αριθμούς ρεκόρ κάτι που βάλλει την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ καθώς η προτεραιότητα που ο ίδιος έθεσε δεν αποφέρει αποτελέσματα.

Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων φέτος ανέρχεται σε 4.644 από τις 26 Μαρτίου, 23% υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2023 (3.770) και 12% υψηλότερος από το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2022 (4.162).

Εν τω μεταξύ, άστεγοι έχουν μείνει οι μετανάστες μετά την εκδίωξη τους από προσωρινά καταλύματα σε ξενοδοχεία κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική για τα εκατομμύρια των φορολογούμενων που ξοδεύονται εκεί.

Αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει έκθεση του Refugee Council, σύμφωνα με την οποία υπήρξε 239% αύξηση στην έλλειψης στέγης μεταξύ των αιτούντων άσυλο οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα καταλύματα του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων τα τελευταία δύο χρόνια.

Στοιχεία που αναλύθηκαν από το Refugee Council διαπίστωσαν ότι 12.630 νοικοκυριά στην Αγγλία αντιμετώπισαν την έλλειψη στέγης μετά από έξωση από καταλύματα ασύλου κατά τη διετία έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος