Ην. Βασίλειο: Αρχείο της ακτοφυλακής υποδηλώνει αποτυχία της πολιτικής αναχαίτισης σκαφών για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών

Σύνοψη
  • Αρχείο καταγραφής της ακτοφυλακής που διέρρευσε στον Guardian εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αυτής της πολιτικής στη Μάγχη

Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της κοινής πολιτικής Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας για την αναχαίτιση σκαφών γεμάτων με μετανάστες στη θάλασσα, μετά από ένα αρχείο καταγραφής της ακτοφυλακής που διέρρευσε στον Guardian και αποκαλύπτει ένα πρόσφατο περιστατικό σύγκρουσης σκαφών στο Στενό της Μάγχης που δεν κατάφερε όμως να σταματήσει τους ανθρώπους που ήθελαν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ην. Βασίλειο: Αρχείο της ακτοφυλακής υποδηλώνει αποτυχία της πολιτικής αναχαίτισης σκαφών για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών
(AP Photo/Mike Alexander)

Παρά τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκρούσει τη διέλευση της Μάγχης από σκάφη γεμάτα με μετανάστες, ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με λέμβους φέτος έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με περισσότερους από 21.000 να έχουν διασχίσει τη Μάγχη μέχρι στιγμής το 2025.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν,  στην πρόσφατη συνάντησή τους ανακοίνωσαν μια συμφωνία «ένας προς έναν», βάσει της οποίας ένα άτομο θα επιτρέπεται να ταξιδέψει νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζητήσει άσυλο, με αντάλλαγμα ένα άλλο άτομο που έφτασε παράτυπα στη Βρετανία να επιστρέφεται στη Γαλλία.

Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας προέβλεπε την αναχαίτιση υπερφορτωμένων λέμβων έως και 300 μέτρα στη θάλασσα. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται τουλάχιστον από το 2022, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από το Lighthouse Reports, τη Le Monde, τον Observer και το Der Spiegel.

Η βύθιση δεν απέτρεψε τους μετανάστες από το σκοπό τους

Το περιστατικό που αποκαλύφθηκε από τον Guardian συνέβη τη νύχτα της 9ης/10ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την αναφορά της Ακτοφυλακής, το περιστατικό ξεκίνησε στις 11:21μ.μ. τη νύχτα της 9ης Ιουλίου, όταν η υπηρεσία προσπάθησε να εμποδίσει τον απόπλου μιας λέμβου από το Cayeux-sur-Mer τρυπώντας την. Στη συνέχεια έχασαν από τα μάτια τους το σκάφος και στις 11:22 ζητήθηκε η διεξαγωγή ερευνών με αεροπορικά και θαλάσσια μέσα.

Η ακτοφυλακή αναγνώρισε τη λέμβο τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι είχε δεχθεί πλήγμα, έφτασε στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου με 55 επιβάτες, αφού διασώθηκε από σκάφος της Ναυαγοσωστικής Υπηρεσίας. Στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι 10 σκάφη έφτασαν εκείνη την ημέρα στις βρετανικές ακτές, μεταφέροντας 573 επιβάτες.

Ην. Βασίλειο: Αρχείο της ακτοφυλακής υποδηλώνει αποτυχία της πολιτικής αναχαίτισης σκαφών για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών
(AP Photo/Darko Bandic, file)

Πηγές της γαλλικής ακτοφυλακής δήλωσαν ότι το περιστατικό αποτελεί απόδειξη ότι ακόμη και αν οι αρχές καταστρέψουν μια λέμβο, αν αυτή παραμείνει στην επιφάνεια του νερού, οι επιβαίνοντες δεν αποθαρρύνονται και συνεχίζουν την προσπάθειά τους να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον διευθυντή της γαλλικής υπηρεσίας, η οποία δημοσιεύτηκε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης στις 25 Ιουνίου, το γαλλικό συνδικάτο ακτοφυλακής “Solidaires Douannes” εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την «αυξανόμενη θεσμική κακομεταχείριση ανθρώπων που βρίσκονται στην εξορία» στο πλαίσιο των πολιτικών «αναχαίτισης των σκαφών».

Η επικεφαλής υπεράσπισης και δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης Care4Calais, Σαρλότ Καν, σχολίασε τα στοιχεία που περιέχονται στο αρχείο καταγραφής της ακτοφυλακής: «Με το να χτυπούν βάρκες στο νερό θέτουν σε κίνδυνο ζωές, αλλά όπως δείχνουν αυτές οι ανησυχητικές καταγραφές, δεν εμποδίζουν τους μετανάστες να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια για να αναζητήσουν ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφήσει πολέμους και διώξεις πίσω στην πατρίδα τους και έχουν επιβιώσει από αδιανόητους κινδύνους στο ταξίδι τους».

Για να καταλήξει ότι: «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να αναζητήσουν μια νέα ασφαλή ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρχής θα πρέπει να αποτελεί επαρκή απόδειξη ότι τα λεγόμενα αποτρεπτικά μέτρα, ανεξάρτητα από το πόσο βάναυσα είναι, δεν λειτουργούν. Απλώς κάνουν τους ανθρώπους να κάνουν όλο και πιο επικίνδυνα ταξίδια. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι διελεύσεις είναι να προσφέρονται ασφαλείς διαδρομές για την υποβολή αίτησης ασύλου».

Πηγή: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος