Ην. Έθνη: Σύστημα ραντάρ συναγερμού θα δώσει στην Ουκρανία το Ισραήλ

 Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη , Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα παράσχει στην Ουκρανία ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης». Η κίνηση αυτή έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κόμπο στον πολύ σύνθετο καμβά των σχέσεων του Ισραήλ με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Δεν μιλάμε για το «Iron Dome», το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο είναι ένα σύστημα συναγερμού που βοηθά τους πολίτες να καλυφθούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αναφέρει το Business Insider(ΒΙ).

Τέτοια συστήματα θα βοηθούσαν «να σωθούν ζωές αμάχων από τις αδιάκριτες επιθέσεις με πυραύλους και drone της Ρωσίας», είπε ο Gilad Erdan.

Μάλλον είναι  ένα «σύστημα συναγερμού» που θα βοηθούσε να «στείλουν τους ανθρώπους σε καταφύγια». Είναι πιθανότατα πολύ παρόμοιο με το σύστημα ραντάρ Tzeva Adom του Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος στο BI..

Το Tzeva Adom, που σημαίνει «Κόκκινος Κώδικας» στα εβραϊκά, είναι ένα σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης. Αρχικά εγκαταστάθηκε από τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ σε πόλεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σήμερα το σύστημα καλύπτει όλο το Ισραήλ. Όταν εντοπιστεί εκτόξευση πυραύλου, ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα δημόσιας προειδοποίησης σε κοντινές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και κοινότητες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ισραήλ έχει ακολουθήσει τη διπλωματική οδό σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.Αλλά το Ισραήλ σταμάτησε σταθερά να στέλνει στρατιωτική βοήθεια ή να προσχωρεί στις δυτικές κυρώσεις, εν μέρει επειδή δεν ήθελε να προκαλέσει τη Ρωσία.

Η Ρωσία ωστόσο είναι εδώ και καιρό υποστηρικτής του Ιράν, της Χεζμπολάχ και του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Η Τεχεράνη προμήθευσε επίσης τη Ρωσία με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν πόλεις της Ουκρανίας. Ενώ η στάση του Ισραήλ είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά τον πόλεμο για την Ουκρανία, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην ισραηλινή εξωτερική πολιτική.

Ο Ερντάν αναφέρθηκε στην Ουκρανία ως «συμμάχους» του Ισραήλ και «φίλους στην ανάγκη». Και οι δύο χώρες «δίνουν μια μάχη για την επιβίωσή τους», είπε, προσθέτοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ παρέμεινε πάντα και θα συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένο στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Η ισραηλινή ανακοίνωση δεν «βγήκε από το πουθενά», δήλωσε στο Reuters ο Amir Weitmann, επικεφαλής του Κόμματος Likud του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς η Ρωσία φιλοξενεί μια ενδοπαλαιστινιακή συνάντηση στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ θα καλωσοριστούν στη ρωσική πρωτεύουσα για να βοηθήσουν τις διάφορες παλαιστινιακές δυνάμεις να συμφωνήσουν να ενωθούν πολιτικά, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η Ρωσία εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι συμβαίνει στο Ισραήλ», είπε ο Weitmann, αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους.Ωστόσο, δεν είναι σαφές «σε ποιο επίπεδο», είπε.

Επί του παρόντος, το Ισραήλ δεν έχει «καμία ικανότητα» να προμηθεύει οπλικά συστήματα σε άλλες χώρες, ειδικά εάν πρόκειται να πολεμήσει με τη Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει απόθεμα έως και 150.000 πυραύλων και ρουκετών. Ωστόσο, τώρα είναι «μόνο η αρχή» της δέσμευσης του Ισραήλ στην Ουκρανία, είπε ο πολιτικός.

«Το Ισραήλ θα λάβει μια πιο επιθετική στάση εναντίον της Ρωσίας» από εδώ και πέρα, πιστεύει, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν τελειώσει έως ότου το Ισραήλ επιλύσει το τοπικό του πρόβλημα. «Τα ισραηλινά όπλα θα βρουν το δρόμο τους προς την Ουκρανία».

Μια συνέντευξη του Weitmann στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today έγινε viral στα τέλη του περασμένου έτους, όταν διακήρυξε ότι «η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» για «την υποστήριξη των εχθρών του Ισραήλ». «Θα βεβαιωθούμε ότι να κερδίσει η Ουκρανία», είχε πει τότε, στο RT.

Πηγή: Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος