Ημέρα της Ευρώπης: Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα μιλά για τον πόλεμο, την ηγεσία και τη μετανάστευση

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε σε συνέντευξή της για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε την ανάγκη για ενότητα, ως τον μοναδικό στοιχείο που μπορεί να «ηγηθεί» στην Ένωση για την ομαλή της λειτουργία και εξέλιξη.

Κυρώσεις στην Ρωσία

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν το Σαββατοκύριακο ότι τα πυρηνικά ατυχήματα θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στην Ζαπορίζια που είναι η ρωσική κατοχή. Αλλά κάποιες χώρες, για παράδειγμα Γαλλία, η Ουγγαρία αρνούνται να μιλήσουν για την πιθανότητα πυρηνικών κυρώσεων στη Ρωσία και ακόμη συνεργάζονται με τη Ρωσία σε αυτό το πεδίο. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μας έτσι ώστε η Ε. Ε να σταματήσει αυτήν την εξάρτηση;

«Πρώτα από όλα η κατάσταση στην Ζαπορίζια παραμένει εξόχως ανησυχητική», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι: «Τώρα σε σχέση με τη γενικότερη συζήτηση, επί του παρόντος είμαστε στη φάση που πηγαίνουμε προς το 11ο πακέτο κυρώσεων. Ποιος θα μας το έλεγε άλλωστε πριν από ένα χρόνο ότι εμείς θα είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε αυτά τα πακέτα κυρώσεων που είναι εξαιρετικά ευρέα, που είναι εξαιρετικά νομότυπα. Φυσικά υπάρχουν διορθώσεις. Φυσικά υπάρχουν τρίτες χώρες που από τη μια πλευρά βρίσκονται σε ευρωπαϊκό μονοπάτι, από την άλλη πλευρά όμως δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις επ’ωφελεία τους ή ας το πούμε επ’ωφελεία της Ρωσίας. Ας είμαστε εξαιρετικά σαφείς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά σταθερό. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Πρέπει να κατανοήσουμε ποια είναι τα νομικά επόμενα βήματα. Εμείς λοιπόν, έχουμε ήδη κινηθεί προς περισσότερους τομείς που πρέπει να κοιτάξουμε. Ταυτόχρονα θα δούμε την πραγματοποίηση των επόμενων βημάτων.

Το ενδέκατο πακέτο κυρώσεων είναι πολύ σημαντικό είναι οι κυρώσεις που θα προταθούν προς χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία, όπως Κίνα και Ιράν. Θα το υποστηρίξετε;

Εάν εμείς έχουμε ένα πακέτο κυρώσεων που καθιστά σαφές ότι αν βοηθάς τη Ρωσία να συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία καθημερινά, τότε θα βρίσκαμε υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διότι είμαστε εδώ για πάνω από 400 ημέρες μετά την απαρχή αυτής της παράνομης εισβολής, η κυριαρχία μιας χώρας έχει δεχτεί πλήγμα, η ακεραιότητά της ετέθη εν αμφιβόλω. Αυτή η χώρα αμύνεται, αμύνεται της εδαφικής ακεραιότητας, είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε χώρας δια του διεθνούς δικαίου», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Το μέλλον και οι κρίσεις

Καθώς περνά ο καιρός θα λέγαμε ότι είναι πιο δύσκολες συμφωνίες. Είδαμε την κρίση του σιταριού και αυτό το πακέτο κυρώσεων. Τι πιστεύετε για το μέλλον;

«Για εμάς να σας πω δεν βλέπω άλλη επιλογή. Η ενότητα είναι αυτό με το οποίο μπορεί να ηγηθεί η Ευρώπη, ενώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας, όπου χρειαζόμασταν τον άλλο και αποφάσεις λαμβάνονταν σε αυτό το κοινοβούλιο που δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε πιο πριν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με την αλληλεξάρτηση ομοίως και με τη ρωσική εισβολή χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Δεν μπορούμε πια να είμαστε μια κατάσταση όπου τα κάνουμε μόνοι μας. Για πολύ καιρό το ρωσικό αέριο ήταν πολύ φτηνό και πιστεύαμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα έως σήμερα.

Σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ο ένας χωρίς τον άλλο. Η λέξη ενότητα δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε πλέον μόνο στις επικεφαλίδες. Είναι κάτι καθώς γιορτάζουμε την ημέρα της Ευρώπης. Είναι ένα από τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε. Είναι εύκολo; Όχι. Οι διαδικασίες μας κάποιες φορές είναι αγχωτικές. Είναι δύσκολο σε επίπεδο ασφάλειας ότι κάθε νομική διαδικασία θα ακουμπάει πάνω στην άλλη. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα συνασπισμών για να φτάσουμε σε ένα σημείο. Δεν είναι εύκολο, αλλά η μόνη μας επιλογή είναι να κρατήσουμε αυτή την ενότητα».

Μετανάστευση και άσυλο

Θα αλλάξει το θέμα νομίζω γιατί θέλω να μιλήσω για ένα άλλο ζήτημα που θα αντιμετωπίζει τους επόμενους μήνες εδώ στο Κοινοβούλιο είναι η μετανάστευση, το άσυλο και η μετανάστευση έχουν κολλήσει. Είναι εφικτό να υπάρχει έγκριση πριν το τέλος θητεία; Ποια είναι τα κύρια εμπόδια;

«Κάθε ευρωεκλογές εμφορούνται από τον διάλογο για τη μετανάστευση και μπορείτε να κατανοήσετε το γιατί. Το έχουμε συζητήσει εκτενώς, αν η Ευρώπη και οι πολίτες κοιτούν το τι αποφασίζουμε στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, διότι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αλλού λύση, για τη μετανάστευση, ισχύει το ίδιο.

Εξ όσων θυμούμαι, θα υπάρχουν ευρωεκλογές. Τώρα θα μπούμε σε λίγο στην προεκλογική περίοδο. Η ισπανική προεδρία αρχίζει 1η Ιουλίου, δηλαδή μια πολύ σημαντική περίοδο από νομοθετικής απόψεως, γιατί έχουμε πολλά νομοθετήματα που εκκρεμούν. Πρέπει να τα κλείσουμε και να μην τα αφήσουμε να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Εμείς ψηφίσαμε ένα σύμφωνο μετανάστευσης που είναι δίκαιο για εκείνους που χρειάζονται προστασία, που είναι συνεκτικό για εκείνους που δεν το χρειάζονται και ταυτόχρονα ο οποιοσδήποτε είναι μεταξύ των αδυνάτων πρέπει προστατεύεται. Έχουμε μια συμφωνία. Έχουμε υπογράψει έναν οδικό χάρτη και το πράξαμε επίτηδες, έτσι ώστε να δεσμευτούμε να δεσμεύσουμε τους διαφορετικούς προέδρους« είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι: «Μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία αν με ρωτάτε. Ναι, μπορούμε διότι κοιτάμε προς την ταυτοποίηση των εργαλείων αλληλεγγύης και των εργαλείων κανονικοποίησης, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική επιστροφών θα πρέπει να είναι αποτελεσματική ταυτόχρονα πρέπει να εχουμε καταφέρει τη διαδικασία λήψης αποτυπώματος, ώστε οι άνθρωποι να περνούν τα σύνορα και να συνεχίσουν να το πράττουν με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με το κεκτημένο Σένγκεν.

Τα εμπόδια; Στο τέλος της ημέρας οι πλειοψηφίες μπορούν να βρεθούν, αλλά έχουμε το θάρρος να πούμε ότι έχει βρεθεί πλειοψηφία. Στο παρελθόν δεν είχαμε αυτό το θάρρος. Υπήρχε πάντοτε το επιχείρημα ότι είναι πολύ αργά. Ας περιμένουμε λίγο, ας πάμε παραπέρα».

Υπάρχει έλλειμα ηγεσίας στην Ευρώπη

Θα ήθελα να ρωτήσω για τον Όλαφ Σολτς. Ο καγκελάριος μας θα εκφωνήσει μια ομιλία αύριο και χρειαζόμαστε ένα τηλεφωνικό αριθμό, όπως λένε οι Αμερικανοί στην Ευρώπη αν “πρέπει να καλέσουμε ένα άτομο”. Εάν όμως έκανε αυτό το ερώτημα ο Αμερικανός πρόεδρος, ποιο νούμερο θα έπρεπε να καλέσει; Γιατί μιλάμε για ένα έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο καινοτόμος από τότε που υπήρχαν μόνο επίγειες γραμμές και όταν τίθεται το ερώτημα να παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με όλους τους θεσμούς της και με τους διαφορετικούς θώκους ηγεσίας, νομίζω ότι Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να μιλήσει με όλους μας σε διαφορετικό πλαίσιο, με διαφορετικές αρμοδιότητες, αλλά πιστεύω ότι βλέποντας την ενότητα που έχουμε τόσα χρόνια θα λάμβανε μια συνεκτική απάντηση και αυτή είναι η ευχή μου. Όταν κοιτώ την Ε. Ε. Φυσικά υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα, αλλά υπάρχει πραγματικά ηγεσία άνευ προηγουμένου. Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας».

Θα ξανασυμβεί ένα Qatargate;


Σκάνδαλα όπως το Qatargate δεν θα το είχατε φανταστεί στο παρελθόν και έχετε εφαρμόσει κάποια μέτρα διαφάνειας. Άρα αφήνοντας κατά μέρος τη νομική πτυχή, εσείς θα λέγατε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Είναι κάτι μεμονωμένο;

Πάντοτε έλεγα ότι ένας θεσμός ή οποιοσδήποτε ηγέτης πρέπει να κριθεί από την ανταπόκριση στις κρίσεις. Ήταν ακόμη μία πρόκληση που αντιμετώπισε αυτό το κοινοβούλιο, αλλά το εξέλαβα ως μία ευκαιρία για να ρυθμίσω και να φτιάξω το σύστημα. Με ρωτάτε αν θα ξανασυμβεί. Δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς τοποθετούμε τείχη προστασίας και κώδωνες κινδύνου για να μην ξανασυμβεί. Επόμενα βήματα υπάρχουν. Φυσικά είμαστε σε μία εποχή μεταρρυθμίσεων και είμαι δεσμευμένη όταν εξελέγη πριν από τέσσερα χρόνια είπα ότι είμαι εδώ για να μετασχηματίσει και να μεταρρυθμίσω αυτό τοο Κοινοβούλιο και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάχρηση που θα μπορούσε να υπάρξει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε στη συνέντευξή της:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος