Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Η Κίνα ξεπέρασε την Τουρκία σε παραβιάσεις

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. O Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

«Έχουν πλήξει πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί περιορίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση. Φήμες, ανακρίβειες και ακραίες διχαστικές γνώμες έρχονται να καλύψουν το κενό».

“Κίνα, Τουρκία και Αίγυπτος έχουν φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους, ανέφερε με αφορμή την Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.

Από την Τουρκία στην Κίνα το αρνητικό ρεκόρ

Κρατώντας το ρεκόρ του για τις χειρότερες παγκοσμίως παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου η Τουρκία ξεπεράστηκε από την Κίνα ως προς των αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων, ωστόσο παραμένει η δεύτερη χειρότερη χώρα βάσει του δείκτη της RSF.

Το καθεστώς Ερντογάν, όπως επισημαίνεται έχει εξαλείψει τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 για την έκδοση διαταγμάτων που καταστρέφουν περαιτέρω.

Ζ. Μπορέλ: Η πανδημία επιτάχυνε τη διάβρωση της Ελευθερίας του Τύπου, παγκοσμίως

Χωρίς ελέυθερη και αξιόπιστη ενημέρωση δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία, τόνισε ο ‘Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας ότι η πανδημία επιτάχυνε τη διάβρωση της Ελευθερίας του Τύπου, παγκοσμίως.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποιεί ότι η Ρωσία κατέστρεψε περαιτέρω την ελευθερία του Τύπου ως μέρος της εκστρατείας  της κατά του σφοδρού επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Alexei Navalny, ενώ οι Βρυξέλλες αποδοκιμάζουν τη  χρήση βίας εναντίον δημοσιογράφων εν μέσω των διαδηλώσεων υπέρ του υπό κράτηση ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος