Ίλβα Γιόχανσον: «Είμαι αισιόδοξη για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου»

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Τη σημασία της συμφωνίας και της εφαρμογής ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο η ΕΕ να αποκτήσει ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, εξηγεί η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου, η κα Γιόχανσον αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπογραφή του εν λόγω συμφώνου, τη μεταναστευτική κρίση, αλλά και το υπερπλήρες κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κύπρο, στο οποίο – παρά τις βελτιώσεις που χρειάζεται, επικρατεί θετικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας.
Εξηγεί ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να κατανοούν το ένα τις ανάγκες του άλλου και ότι πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, όταν αυτό χρειάζεται. Για αυτό και το κενό, όταν δεν υπάρχει προθυμία για κάτι τέτοιο, χρειάζεται να το καλύπτει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται πως κανένα κράτος-μέλος δεν θα σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί.

Είμαι αισιόδοξη πως θα τα καταφέρουμε, αναφέρει, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για το νέο Σύμφωνο και προσθέτει: «Σε κάποιους τομείς φαίνεται πως τα πηγαίνουμε κάπως καλύτερα και σε άλλους υστερούμε. Ένας από αυτούς είναι η αλληλεγγύη για τα κράτη-μέλη που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, ένας άλλος είναι οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης και ένας άλλος να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα καταγραφής στα σύνορα, ώστε όσοι φτάνουν εκεί να έχουν τη σωστή αντιμετώπιση και προστασία».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να πείσουν τα κράτη-μέλη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη όταν σε αρκετά από αυτά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, ενώ παράλληλα καταγράφεται άνοδος της ξενοφοβίας, η Επίτροπος επισημαίνει:

«Θα έλεγα πως υπάρχει μια ισχυρή θέληση ανάμεσα στα κράτη-μέλη για να επιδείξουν αλληλεγγύη. Αυτό που ακούω είναι πως υπάρχει ανάγκη για ένα νομικό πλαίσιο για την αλληλεγγύη. Δεν είμαστε τόσο πρόθυμοι να επιδείξουμε αλληλεγγύη, ούτε να συμφωνήσουμε σε εθελοντική μετεγκατάσταση. Και πιστεύω πως αυτό είναι που αντιμετωπίζουμε τώρα. Για αυτό και τα κράτη-μέλη ζητούν υιοθέτηση ενός νομικού πλαισίου μέσω του νέου Συμφώνου, που θα καθιστά υποχρεωτική τη μετεγκατάσταση. Η επιθυμία για εθελοντική αλληλεγγύη δεν είναι τόσο ισχυρή, ωστόσο υπάρχει ισχυρή θέληση για ένα νομικό πλαίσιο».
Η κα Γιόχανσον τονίζει ότι όταν ένα κράτος-μέλος δέχεται πίεση από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν άσυλο πρέπει να ενεργοποιείται ο μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης και μετεγκατάστασης. Η Κύπρος ξεκάθαρα είναι ένα από αυτά τα κράτη-μέλη. Είναι απαραίτητο για ένα μικρό νησί να υπάρχει αυτό το νομικό πλαίσιο. Επίσης είναι σημαντικό να δούμε ότι και άλλα κράτη-μέλη είναι υπό πίεση, έστω και αν δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως για παράδειγμα αυτά που δέχονται σε δεύτερο επίπεδο αιτήσεις για άσυλο. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή η ΕΕ δέχεται πιέσεις στα ανατολικά σύνορά της με τις αφίξεις μεταναστών από τη Λευκορωσία στη Λιθουανία να έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιληφθούν πως χρειάζεται το ένα το άλλο όταν αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις και πως για αυτό επιβάλλεται να υπάρχει αλληλεγγύη και μια κοινή προσέγγιση.
«H Frontex είναι ήδη εδώ και παρέχει τις υπηρεσίες της στη διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης των μεταναστών. Φυσικά όλα τα κράτη-μέλη δικαιούνται να ζητήσουν μεγαλύτερη βοήθεια από τη Frontex αν τη χρειάζονται και το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Τα αιτήματα αξιολογούνται και υπάρχουν οι ανάλογες απαντήσεις», σημειώνει.
Τέλος, αναφέρεται και στη Λιθουανία, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται μεγάλες ροές μέσω της Λευκορωσίας. «Πρέπει να πω πως αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στη Λευκορωσία δεν είναι ακριβώς μια μεταναστευτική κρίση, αλλά μια απελπισμένη προσπάθεια του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απομονωμένος και προσπαθεί απεγνωσμένα να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ προσκαλώντας ανθρώπους και στην ουσία σπρώχνοντάς τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μέχρι στιγμής αντιδράσαμε δυναμικά κατά του Λουκασένκο και θα παραμείνουμε ψύχραιμοι απέναντί του. Συνεργαζόμαστε άψογα με το Ιράκ, το οποίο ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία».
Στήριξη των Αφγανών στη χώρα τους, όπως και των γειτονικών χωρών
«Πρέπει να διοχετεύσουμε χρήματα στους κατοίκους του Αφγανιστάν μέσω των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να παραμείνουν στη χώρα τους. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε μεγάλες ροές. Την ίδια στιγμή υποστήριξη θα χρειαστούν και τα εκατομμύρια των Αφγανών που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες. Κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε μειονότητες που κινδυνεύουν και πρέπει να τύχουν της ανάλογης φροντίδας. Τέλος, πρέπει να δούμε και αυτούς που καταδιώκονται και που χρειάζεται άμεσα να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φροντίσουμε τη μετεγκατάστασή τους μέσω του ΟΗΕ σε άλλες χώρες. Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε σε επίπεδο ΕΕ με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, την ερχόμενη βδομάδα. Πώς δηλαδή θα βοηθήσουμε τους Αφγανούς κοιτάζοντας τις διάφορες ανάγκες που υπάρχουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος