Il Giornale: Η ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ‘γροθιά στο στομάχι’ για την Ιταλία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική εφημερίδα Il Giornale ασχολείται σήμερα με την ενεργειακή συμφωνία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Σε σχετικό άρθρο τονίζεται πως “η Ιταλία αποκόπηκε από το ενεργειακό θησαυρό της Λιβύης”, κάτι το οποίο αποτελεί “μια γροθιά στο στομάχι” για το belpaese, το οποίο είναι “ιστορικά συνδεδεμένο με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης”. Μάλιστα αυτό “σε μια στιγμή σοβαρών δυσκολιών για το φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία”.

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας πως επίσης ‘γροθιά’ αποτελεί “ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα, Αίγυπτο και την Κύπρο, που αμφισβητούν έντονα την οριοθέτηση της περιοχής εξερεύνησης στη θάλασσα” ενώ υπογραμμίζεται πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης ταχθεί κατά της συμφωνίας”.

Η εφημερίδα μιλά για πολιτικές ευθύνες εντός της Ιταλίας. “Η Ιταλία έμεινε με μια ‘χούφτα από μύγες’ στο χέρι χάρη στην αδράνεια των Κυβερνήσεων Conte 2 και Ντράγκι” και μάλιστα εξαπολύει επίθεση κατά του Ιταλού ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος “ανέλαβε τον φάκελο της Λιβύης, κόβοντας τα φτερά επίσης στο Υπουργείο Άμυνας, χωρίς να κάνει τίποτα”.

Όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα “η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια ατσάλινη συμφωνία για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ, η οποία εκτείνεται σε τεράστιο βαθμό στα Νότια του νησιού της Κρήτης”. Μάλιστα στο άρθρο τονίζεται πως, αν και “το κείμενο εξακολουθεί να είναι απόρρητο”, όμως σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η διάρκεια ενδέχεται να είναι 50 ετών.

Μια συμφωνία, σύμφωνα πάντα με την Ιταλική εφημερίδα, βάσει της οποίας “στην πράξη, η Άγκυρα θα καταλήξει να πουλάει λιβυκό αέριο στην Ιταλία, το οποίο μας εμπιστευόταν ο Καντάφι για 40 χρόνια πριν τον βομβαρδίσουμε μαζί με το ΝΑΤΟ”.

Το άρθρο συνεχίζει με τις δηλώσεις των ΥπΕξ Ελλάδας και Αιγύπτου πως η κυβέρνηση της Τρίπολης «δεν έχει τη νομιμότητα να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια» και αναφέρει τη δήλωση του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γιάννη Οικονόμου («δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνές πλαίσιο»).

Τέλος, το άρθρο ολοκληρώνει αναφέροντας πως αναμένεται ότι η συμφωνία «θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση και την αστάθεια στη Λιβύη για χρόνια» ”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος