Ικανοποίηση Σαρμά για αντιμετώπιση μεταναστευτικού – Νέες απειλές Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

Την πλήρη ικανοποίησή του για τον τρόπο που εργάζονται νυχθημερόν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού η αστυνομία και ο στρατός ξηράς στον Έβρο, εξέφρασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θετικό ελληνοτουρκικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και σημείωσε την συνεργασία που φάνηκε τις τελευταίες ημέρες κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως δήλωσε ο Ιωάννης Σαρμάς: «Όπως διαπιστώνουμε στην πράξη, η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεργάζεται με την ελληνική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δημοκρατικών κοινωνιών που στοιχειοθετεί η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων από αδίστακτους διακινητές».

Δεν εγκαταλείπει τη γλώσσα των απειλών


Από την πλευρά του, στα Κατεχόμενα της Κύπρου έκανε την πρώτη του επίσκεψη ο Ταγίπ Ερντογάν και μίλησε για ειρήνη στο Αιγαίο χωρίς όμως να εγκαταλείψει την γλώσσα των απειλών.

«O οδικός χάρτης είναι προσανατολισμένος στην ειρήνη. Σε αυτές τις θάλασσες δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από την ειρήνη. Κι αν υπάρξουν κάποιοι που θα θελήσουν να εμποδίσουν την ειρήνη, θα αναγκαστούμε να περάσουμε στην εφαρμογή άλλων σχεδίων», είπε.

Για το Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτές πρέπει πρώτα ν’ αναγνωριστεί το ψευδοκράτους.

Τόνισε ότι: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα και δεν θα γίνει. Όσοι αγνοούν αυτή την πραγματικότητα συνεχίζουν να παρηγορούνται από τα όνειρά τους ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού».
 
Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως: «Τέτοιου είδους ρητορική που εξυπηρετεί την πολιτική της Τουρκίας για προώθηση της «αναγνώρισης» της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα βαίνει εις βάρος της όποιας προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού».

Η Ισπανία και η Πολωνία που είχαν δηλώσει συμμετοχή σε τουρκοκυπριακή άσκηση, μετά από διάβημα διαμαρτυρίας της Λευκωσίας, αποχώρησαν από άσκηση.

Προ των ευθυνών του ο Ερντογάν

Μετά την αίτηση της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία προχώρησε στην έκδοση του πρώτου κρατουμένου στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζητεί δεκάδες άτομα από την Σουηδία να εκδοθούν στην Τουρκία γιατί θεωρεί ότι έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία προκειμένου να άρει το βέτο και σήμερα η Στοκχόλμη συμφώνησε για ένα από αυτά τα πρόσωπα.

Πρόκειται για έναν 35χρονο Τούρκο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών και κατά δήλωσή του είναι υποστηρικτής του PKK.

Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να τον εκδώσει με την προϋπόθεση να εκτίσει την ποινή που σχετίζεται μόνο με το εμπόριο ναρκωτικών.

Μάλιστα είχε υποβάλει ερώτημα στην τουρκική εισαγγελία και τους έλεγε αν θα απαγγείλουν κατηγορίες για τρομοκρατία ή για προσβολή του Τούρκου προέδρου. Οι τουρκικές αρχές απάντησαν «όχι» σε αυτό και τότε συμφώνησαν για την έκδοσή του.

Όλα αυτά γίνονται ένα μήνα πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Τότε που όλοι θέλουν η Τουρκία να έχει πει το ναι στην ένταξη της Σουηδίας. Η Σουηδία κάνει κάποια από τα βήματα που ζητά ο Ερντογάν. Όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα στην μέση, όπως τα «παζάρια» για τα F-16.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος