Ηφαιστειακές εκρήξεις και ποτάμια λάβας σε Λα Πάλμα και Χαβάη (video)

Εδώ και δυο εβδομάδες το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα εκτοξεύει φωτιά και λάβα. Η πρώτη έκρηξη έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου, 6 ημέρες, αργότερα, η δεύτερη και την Παρασκευή 1/10 η τρίτη κατά σειρά. Τα ποτάμια της λάβας αφού πέρασαν από κατοικημένες περιοχές κατέληξαν στον Ατλαντικό Η μεγάλη ποσότητα της λάβας στερεοποιήθηκε, δημιουργώντας μια νέα χερσόνησο 200 στρεμμάτων στο νησί.

Η φύση κάνει επίδειξη δύναμης στη Λα Πάλμα. Από τις 19 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι εκρήξεις, εκτοξεύει λάβα και τοξικά αέρια. Πύρινα ποτάμια αργόσυρτα, κατεβαίνουν από το βουνό και κατευθύνονται στον Ατλαντικό. 656 σπίτια έχουν καταστραφεί και 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν στις εστίες τους.

Όταν όμως η φωτιά συνάντησε το νερό, στον Ατλαντικό, τότε ξεκίνησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ήχοι που θυμίζουν έκρηξη, πυκνά νέφη καπνού και τρομακτική βοή. Η ποσότητα της λάβας είναι τόσο μεγάλη που επέκτεινε το νησί κατά 200 στρέμματα δημιουργώντας μια νέα χερσόνησο.

Είναι η ώρα που απελευθερώνονται τοξικά αέρια τα οποία προήλθαν από τα έγκατα της γης για την επικινδυνότητα των οποίων έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Η εντολή είναι να παραμείνουν οι κάτοικοι που απέμειναν, σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να μην εκτεθούν σε επικίνδυνους ρύπους. Μέχρι ώρας, δεν υπάρχουν τραυματίες, αλλά τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ.

Ηφαιστειακές εκρήξεις και ποτάμια λάβας σε Λα Πάλμα και Χαβάη (video)
Cumbre Vieja – Λα Πάλμα

Στη Χαβάη

Η γη βρυχάται και στον Ειρηνικό. Η ρομποτική κάμερα καταγράφει μοναδικές εικόνες της λάβας που κοχλάζει και πίδακες φωτιάς στον κρατήρα του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη.

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της γης ξύπνησε και πάλι, μόλις τρία χρόνια μετά την προηγούμενη έκρηξή του. Εκατοντάδες τουρίστες έσπευσαν να θαυμάσουν το θέαμα.

Αντίθετα με την περίπτωση του Κούμπρε Βιέχο της Λα Πάλμα, η έκρηξή του δεν θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθώς βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές,ωστόσο απαιτούν προσοχή τα τοξικά αέρια που εκλύονται από τους πυκνούς καπνούς που συνοδεύουν την έκρηξη.

«Μας αρέσει όταν συμβαίνει μέσα στο Εθνικό Πάρκο και είναι με ένα τρόπο μια «ασφαλής» έκρηξη, Αλλά δεν πρέπει να υποθέσουμε πως δεν ενέχει κινδύνους», δήλωσε η Τζέσικα Φερακέιμ, εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Πάρκου στη Χαβάη.

Το 2018 κατά την προηγούμενη έκρηξη του Κιλαουέα εκατοντάδες σπίτια είχαν καταστραφεί ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος