Ιερουσαλήμ: Τηρείται η κατάπαυση πυρός – Άνοιξε και πάλι το Όρος του Ναού

Μέρα με την ημέρα αποκαθίσταται η ηρεμία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου σήμερα άνοιξε και πάλι το Όρος του Ναού για τους Εβραίους επισκέπτες, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα.
Ο απολογισμός μετά από έντεκα μέρες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και παλαιστινιακών εκτοξεύσεων ρουκετών που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 240 ανθρώπων στη Γάζα, ανάμεσά τους 66 παιδιά, και 12 ανθρώπων στο Ισραήλ είναι βαρύς και οι πληγές και στις δύο κοινότητες μεγάλες.

Ιερή τοποθεσία για Εβραίους και μουσουλμάνους το Όρος του Ναού

Η βία ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην τοποθεσία αυτή που είναι ιερή τόσο για τους Μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους συνέβαλε στην αύξηση των εντάσεων, προτού ξεσπάσει η στρατιωτική αντιπαράθεση μέσα και γύρω από τη Γάζα.

Η αναταραχή νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή προκλήθηκε από την οργή των Παλαιστινίων για τους αποκλεισμούς που επέβαλε η ισραηλινή αστυνομία στην Παλιά Πόλη στη διάρκεια του Ραμαζανιού. Αυτό σήμαινε ότι στη διάρκεια του Ραμαζανιού δεν επιτρέπονταν Εβραίοι επισκέπτες στο Όρος του Ναού, μέχρι την αποκατάσταση της πρόσβασης σήμερα.

Ανοίξουν τα κυβερνητικά γραφεία στη Γάζα

Σε μια άλλη ένδειξη ότι η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα θα εξακολουθήσει να τηρείται, τα κυβερνητικά γραφεία στη Γάζα αναμενόταν να επαναλάβουν τις εργασίες τους σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.
Οι δραστηριότητες της τοπικής κυβέρνησης σταμάτησαν όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις 10 Μαΐου ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ. Η ισλαμική Χαμάς ασκεί την εξουσία στη Γάζα.

Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν στρατιωτικές υποδομές και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε οικιστικά και πολυώροφα κτίρια, εγκαταστάσεις υγείας και άλλα δημόσια κτίρια, διακόπτοντας την καθημερινότητα τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων κατοίκων στην παράκτια λωρίδα γης.

Ωστόσο στην Ιερουσαλήμ οι εντάσεις παραμένουν. Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε το Σάββατο εννέα ανθρώπους, σύμφωνα με πληροφορίες. Πέντε Παλαιστίνιοι άνδρες συνελήφθησαν στα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Παλιά Πόλη και άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι κοντά στο τέμενος αλ-Άκσα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήδη οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν συλλάβει δεκάδες Παλαιστίνιους την Παρασκευή.

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά να τηρηθεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες να τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στην πρώτη ομόφωνη ανακοίνωσή του αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις 10 Μαΐου.

Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου «χαιρετίζουν την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» και «αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος» καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, αναφέρει το κείμενο αυτό που εγκρίθηκε και από τις ΗΠΑ, αφού διαγράφηκε μία παράγραφος σχετικά με την καταδίκη των βιαιοτήτων.

Η Ουάσινγκτον είχε μέχρι τώρα απορρίψει τρία ψηφίσματα καθώς και ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Γαλλία και το οποίο απαιτούσε «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την πλήρη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει αυτό το κείμενο που προτάθηκε από την Κίνα, τη Νορβηγία και την Τυνησία, προσθέτοντας μόνο ότι οι χώρες μέλη εκφράζουν τη λύπη τους για τις απώλειες αμάχων λόγω των συγκρούσεων.

Η κατάπαυση του πυρός, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, δεν είχε παραβιαστεί μέχρι σήμερα, επιτρέποντας έτσι στις αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αρχίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος