Ηχητικό κανόνι εναντίον της αιθαλομίχλης : Μια έξυπνη λύση από Πολωνούς επιστήμονες

Για την καταπολέμηση της συνεχούς αιθαλομίχλης στην Πολωνία, οι επιστήμονες σχεδίασαν και δοκιμάζουν τώρα ένα νέο εργαλείο που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σπρώχνει τοξικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να αναπνέουν αέρα καλύτερης ποιότητας. 

Τοποθετημένη πάνω σε μια μεταλλική βάση, η πειραματική συσκευή εκπέμπει έναν δυνατό ήχο κάθε έξι δευτερόλεπτα.

Στόχος είναι να διώξουμε την αιθαλομίχλη από την πόλη Zebrzydowska, η οποία, όπως και πολλές άλλες πολωνικές πόλεις, αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κάθε χειμώνα, όταν οι πολίτες ανάβουν σόμπες που «μολύνουν» τον αέρα.

Οι καμινάδες βγάζουν πυκνό καπνό και με τη δύση του ηλίου, πυκνή αιθαλομίχλη πέφτει στην πόλη. Ο αέρας στην Πολωνία είναι από τους πιο μολυσμένους στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κανόνι συμβάλλει στη μείωση της συγκέντρωσης των επιβλαβών σωματιδίων PM2,5 και PM10 στον αέρα της πόλης δημιουργώντας ηχητικά κύματα.

«Χρησιμοποιούμε το κατακόρυφο κύμα που δημιουργείται από την καύση ασετυλίνης και αέρα», δήλωσε ο Dominik Gribos από τη Σχολή Μεταλλουργίας και Μεταλλείων στην Κρακοβία, ένας από τους εφευρέτες του κανονιού.

«Το κύμα εκτοξεύει μολυσμένο αέρα σε μεγαλύτερα υψόμετρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τοξικά σωματίδια εκτοξεύονται σε ύψος αρκετών εκατοντάδων μέτρων, γεγονός που τα καθιστά αβλαβή για τους κατοίκους.

«Αν χρησιμοποιήσουμε το κανόνι σε διαστήματα από μισή έως μία ώρα, η ρύπανση μειώνεται κατά 15 έως 30 % σε δύο, τρία χιλιόμετρα από το κανόνι», είπε ο Γκρίμπος, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα διαρκούν «μεταξύ μίας και τριών ωρών. ”

Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν την απαιτούμενη συχνότητα και διάρκεια των ηχητικών χτυπημάτων, καθώς και τον χρόνο που απαιτείται για την όλη διαδικασία.

Η τιμή υπολογίζεται στα 1000-1500 ζλότι ανά ώρα χρήσης. Ο Gribos ελπίζει ότι η εφεύρεσή τους θα έχει εμπορική εφαρμογή, ειδικά στην Πολωνία. Οι κάτοικοι της Kavwaria Zebržidovska υποστηρίζουν την ιδέα.

“Η αιθαλομίχλη εδώ είναι εξαιρετικά πυκνή. Δεν μπορούμε να αερίσουμε τα διαμερίσματα λόγω του μολυσμένου  αέρα. Επομένως, αν μπορεί να βοηθήσει, αφήστε τους να δοκιμάσουν. Δεν μας ενοχλεί ο ήχος – είναι σαν πυροτεχνήματα”, είπε η Jolanta Valkovic, μια 43χρονη.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος