Ηχηρό μήνυμα Πούτιν στην Τουρκία: «Απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες» στην Αμμόχωστο (video)

Αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταδικάζει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στη μεγαλόνησο και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια», υπογραμμίζει σχετικά.

Το παρασκήνιο της επίθεσης Πούτιν στον Ερντογάν

Το γιατί επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή ο Ρώσος Πρόεδρος να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του, παρόλο που στο παρελθόν είχε συνταχθεί μαζί του, ανέλυσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Απόκης (Η ανάλυση περιλαμβάνεται στο παραπάνω βίντεο).

Παρομοίως κινείται και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος προαναγγέλλει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να διαφυλάξει το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις σχετικά με την Αμμόχωστο είναι απαράδεκτες. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να αναστρέψει τις ενέργειες της στα Βαρώσια και να επιστρέψει την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση» σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζει σχετικά: «Το θέμα ειδικότερα και της περίκλειστης περιοχής, της αποτροπής τετελεσμένων, αλλά και επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών θα πρέπει να παραμείνουν στη διεθνή επικαιρότητα έτσι ώστε ν’ αποτρέψουμε τα τουρκικά τετελεσμένα, αλλά και το σημαντικότερο να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών».

Σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα επιμένει να εμφανίζεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, λέγοντας: «Τα Βαρώσια βρίσκονται στο έδαφος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και η μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΟΗΕ αποκλείεται. Δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε κλειστά για άλλα σαράντα έξι χρόνια».

Στην ανυπόστατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται ότι η Ελλάδα κλείνει μειονοτικά δημοτικά σχολεία στη Θράκη απαντά η Αθήνα. «Κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού  9 μαθητών. Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ με τους ομολόγους του της Λιθουανίας και της Πολωνίας δείπνησε ιδιωτικώς στην Κέρκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Μανιάνα Καλογεράκη (Ανταπόκριση – Λευκωσία)

Ανάλυση: Δημήτρης Απόκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος