Τσουνάμι στα νησιά Τόνγκα από έκρηξη ηφαιστείου – Προειδοποιήσεις για Ιαπωνία και δυτικές ΗΠΑ (video)

Τσουνάμι που φτάνει από την Ιαπωνία μέχρι τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ προκάλεσε ηφαίστειο που εξερράγη στο βυθό του Ειρηνικού, στο αρχιπέλαγος των νησιών Τόνγκα, τα οποία έχουν πληγεί από τα παλιρροϊκά κύματα. Το τσουνάμι έχει φτάσει στη νότια Ιαπωνία, ενώ εκφράζονται φόβοι για κύματα ύψους τριών μέτρων. Προειδοποιήσεις για τσουνάμι έχουν εκδοθεί για τη Χαβάη, την Αλάσκα και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Στα νησιά Τόνγκα, βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα παλιρροϊκά κύματα να χτυπούν στις ακτές, πλήττοντας πολλά σπίτια και μια εκκλησία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Πολλές περιοχές έχουν καλυφθεί από στάχτες, ενώ έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και οι υπηρεσίες διαδικτύου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στάχτη πέφτει πάνω από την πρωτεύουσα Νουκουαλόφα, η οποία βρίσκεται μόλις 65 χιλιόμετρα νότια από το σημείο της έκρηξης του ηφαιστείου.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα το Σάββατο, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ιαπωνικής ακτής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ανατολικές ακτές του βορειότερου νησιού της Ιαπωνίας, Χοκάιντο, καθώς και οι περιφέρειες Κότσι και Ουακαγιάμα (νοτιοδυτικά) κατέγραψαν παλιρροϊκό κύμα ύψους 0,9 μέτρου.

Το εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK διαμόρφωσε το πρόγραμμά του έχοντας απευθείας συνδέσεις από τις συγκεκριμένες πόλεις-λιμάνια, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε περιοχές με υψόμετρο, χωρίς να υπάρχει τίποτε ασυνήθιστο στις εικόνες που μετέδωσε.

Πηγές: ΕΡΤ, The Associated Press, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος