Ιαπωνία: Έκρηξη κινητήρα πυραύλου πλήττει εκ νέου τις διαστημικές φιλοδοξίες της χώρας (video)

Ιαπωνικός κινητήρας πυραύλου εκρήγνυται σε μια τεράστια πύρινη σφαίρα σε λιγότερο από ένα λεπτό δοκιμών, αποτελώντας ακόμη ένα πλήγμα στις διαστημικές φιλοδοξίες της χώρας.

Ο Epsilon S – μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου Epsilon που απέτυχε να εκτοξευθεί τον Οκτώβριο – ξέσπασε στις φλόγες «περίπου 50 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση» την Παρασκευή (14/7), δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας Naoya Takegami.

Η πυρκαγιά μετέτρεψε γρήγορα τον χώρο δοκιμών στο βόρειο νομό Ακίτα σε μια μανιασμένη κόλαση, καθώς τεράστια σύννεφα γκρίζου καπνού υψώθηκαν στον ουρανό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει αναφορές για τραυματισμούς» από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), η οποία διερευνά τα αίτια της έκρηξης, δήλωσε ο Takegami.

Πλάνα έδειχναν φλόγες να ξεπηδούν από το πλάι της εγκατάστασης δοκιμών πριν να καεί ένα μικρό κτίριο, ανατινάζοντας την οροφή εν μέσω δραματικών σκηνών.

Η συγκλονιστική έκρηξη δημιούργησε τεράστια σύννεφα καπνού που υψώθηκαν πάνω από τους κοντινούς ανεμόμυλους της περιοχής.

Η δυσλειτουργία έρχεται μετά τη δεύτερη προσπάθεια του Τόκιο να εκτοξεύσει τον πύραυλο επόμενης γενιάς H3 που απέτυχε μετά την ενεργοποίηση τον Μάρτιο και μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου στερεών καυσίμων Epsilon τον Οκτώβριο.

Αυτή ήταν η πρώτη αποτυχημένη εκτόξευση της Ιαπωνίας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και η μοναδική για έναν πύραυλο Epsilon, ένα μοντέλο που έχει πραγματοποιήσει πέντε επιτυχημένες αποστολές από το ντεμπούτο του το 2013.

Και στα δύο περιστατικά, η JAXA αναγκάστηκε να στείλει εντολές αυτοκαταστροφής στους πυραύλους.

Ο πύραυλος H3 ύψους 57 μέτρων (187 ποδιών) έχει θεωρηθεί πιθανός ανταγωνιστής του Falcon 9 της SpaceX.

Αλλά κατά την άφιξη στο διάστημα, ο κινητήρας του δεύτερου σταδίου του πυραύλου απέτυχε να ενεργοποιηθεί, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους της αποστολής να καταστρέψουν χειροκίνητα το όχημα στα 14 λεπτά πτήσης. Τα συντρίμμια θα έπεφταν στον ωκεανό ανατολικά των Φιλιππίνων.

Ο Epsilon είναι μικρότερος από το προηγούμενο μοντέλο της χώρας με υγρά καύσιμα και διάδοχος του πυραύλου στερεών καυσίμων «M-5» που αποσύρθηκε το 2006 λόγω του υψηλού κόστους του.

Η JAXA δήλωσε τον Μάιο ότι η αιτία της αποτυχημένης εκτόξευσης τον Οκτώβριο ήταν ένα ελάττωμα στους σωλήνες που μεταφέρουν καύσιμα.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον πύραυλο Epsilon S το επόμενο έτος.

Τον Απρίλιο, η νεοσύστατη σεληνιακή μεταφορική εταιρεία ispace είδε το όχημά της Hakuto-R να συντρίβεται στην επιφάνεια του φεγγαριού σε μια προσπάθεια για την πρώτη ομαλή προσεδάφιση από ιδιωτική εταιρεία.

Παρά τις πρόσφατες αναποδιές, το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και τον Οκτώβριο ο αστροναύτης της JAXA Koichi Wakata πέταξε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο της αποστολής Crew-5.

Ο Wakata είναι ειδικός στη ρομποτική και πραγματοποιεί το πέμπτο του ταξίδι στο διάστημα.

Πηγή: Daily Mail

Μετάφραση – Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλάμπους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος