Ιαπωνία: Έκκληση των νησιωτικών χωρών να μην πετάξει ακόμη στη θάλασσα τα μολυσμένα νερά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκοσίμα

Array

Νησιωτικές χώρες στον Ειρηνικό ζητούν απο την Ιαπωνική κυβέρνηση να καθυστερήσει τη ρίψη υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα καθώς ανησυχούν για τις συνέπειες μόλυνσης των ψαριών και της καταστροφής της αλιείας.

Το Τόκιο έχει εγκρίνει τη ρίψη στη θάλασσα 1 εκατομμυρίου τόνων και πλέον νερού που βρισκόταν στο εργοστάσιο αφού υποστεί επεξεργασία, ήδη από τον Απρίλιο του 2021.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε πως τα ύδατα από το εργοστάσιο πιθανόν θα ριχτούν στη θάλασσα «την άνοιξη ή το καλοκαίρι», εγείροντας έντονη ανησυχία σε νησιωτικά έθνη, που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει τις συνέπειες των δοκιμών πυρηνικών όπλων πριν από δεκαετίες.

Τα 17 νησιωτικά κράτη στη περιοχή τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τους φόβους τους για τις καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία τους υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα  ότι απο αυτή την περιοχή προέρχεται περίπου η μισή ποσότητα τόνου που αλιεύεται παγκοσμίως.

Στην πολύπαθη περιοχή απο πυρηνικές δοκιμές άλλων χωρών οι πληθυσμοί των χωρών μελών του Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Island Forum, PIF), συνεχίζουν να υπομένουν τις μακρόχρονες συνέπειες των δοκιμών πυρηνικών όπλων καθημερινά.

Οι ΗΠΑ είχαν διεξαγάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού τα χρόνια του 1940 και του 1950. Τα νησιά Μάρσαλ συνεχίζουν την εκστρατεία τους με αίτημα η Ουάσιγκτον να δώσει μεγαλύτερες αποζημιώσεις λόγω των διαρκών συνεπειών στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Η Γαλλία είχε διεξαγάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 1966 ως το 1996 στην ατόλη Μουρούροα, στις γαλλικές υπεράκτιες κτήσεις στον Ειρηνικό.

Οι επιστήμονες τόνισαν στο Φόρουμ ότι η ραδιενέργεια μπορεί να μετακινηθεί στον ωκεανό μέσω ρευμάτων και παλιρροιών και να μολύνει ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα, ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν όσα υποστηρίζει η Ιαπωνία.

Η άποψη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, πως ρυθμιστικοί φορείς θεωρούν ασφαλή τη ρίψη των υδάτων από το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στη θάλασσα, αφού υποστεί επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ισότοπα, αν και αναγνωρίζει πως θα περιέχουν τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος