Ιαπωνία: Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο

Η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας (NRA) αποφάσισε σήμερα Τετάρτη να άρει την απαγόρευση λειτουργίας που είχε επιβάλλει στον τεραστίων αποδόσεων πυρηνικό αντιδραστήρα Kashiwazaki-Kariwa πριν από δύο χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία του σταθμού στο άμεσο μέλλον.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο και η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco επιδιώκει την επαναφορά της λειτουργίας του ώστε να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες, όμως η επανέναρξη των εργασιών απαιτεί επιπλέον τη συγκατάθεση των τοπικών αρχών του νομού Νιιγκάτα όπου βρίσκεται, στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Ο σταθμός είναι ισχύος 8.212 μεγαβάτ (MW) και βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 2012, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το προηγούμενο έτος, η οποία οδήγησε τότε στο κλείσιμο όλων των ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία.

Ιαπωνία: Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο
Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ιαπωνίας

Το 2021, η NRA απαγόρευσε στην Tepco την λειτουργία του σταθμού της Kashiwazaki-Kariwa, του μόνου λειτουργικού της πυρηνικού σταθμού, λόγω παραβιάσεων της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να προστατεύσει πυρηνικά υλικά και λάθη που σε μία περίπτωση επέτρεψαν σε μη εξουσιοδοτημένο μέλος του προσωπικού να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες περιοχές του σταθμού.

Αναφέροντας βελτιώσεις στο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας, η NRA ήρε σήμερα τη διαταγή που εμπόδιζε την Tepco να μεταφέρει νέα πυρηνικά καύσιμα από ουράνιο στο σταθμό ή τη φόρτωση πυρηνικών ράβδων καυσίμων στους αντιδραστήρες του, απαγορεύοντας ουσιαστικά την επαναλειτουργία του.

Μετά την απόφαση αυτή, η Tepco ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας εν γένει, ενώ “η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κατανόηση και συνεργασία του νομού Νιιγκάτα και των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας έμφαση στο ‘πρώτα η ασφάλεια'”, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Οι μετοχές της Tepco εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα εξετάσουν την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας του σταθμού αυτού, μετά την διεξαγωγή επιθεώρησης στις εγκαταστάσεις του και συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας.

Η Ιαπωνία, χώρα που στερείται φυσικών πόρων, επιδιώκει να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι ηλεκτροπαραγωγικοί της πυρηνικοί σταθμοί για να μειωθεί η εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών της Ιαπωνίας (IEEJ) προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας θα μειωθούν σε 58,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το οικονομικό έτος 2024/25 από τους 64 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι εισήγαγε φέτος. Η μείωση αυτή θα οφείλεται στην αναμενόμενη επαναλειτουργία λίγων περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων και σε αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος