Η υπόθεση της Λούσι Κόνολι, της 42χρονης Βρετανίδας που καταδικάστηκε σε 31 μήνες φυλάκιση για αναρτήσεις μίσους στα κοινωνικά δίκτυα, έχει πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κόνολι, σύζυγος Συντηρητικού δημοτικού συμβούλου, αντέδρασε με οργή στα social media μετά από τη δολοφονική επίθεση σε παιδική εκδήλωση στο Southport, στην βορειοδυτική Αγγλία, καλώντας σε «μαζικές απελάσεις» και δημοσιεύοντας βίαια και ρατσιστικά σχόλια. Παρόλο που τα διέγραψε λίγες ώρες αργότερα, τα μηνύματα είχαν ήδη διαδοθεί ευρέως, με πάνω από 300.000 προβολές. Ο δράστης, ονόματι Axel Rudakubana, επιτέθηκε με μαχαίρι σε τρία κορίτσια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την Tειλορ Σουιφτ.
Η καταδίκη της Κόνολι για υποκίνηση φυλετικού μίσους δίχασε την κοινή γνώμη και την πολιτική σκηνή.
Ωστόσο η υπόθεση της προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση Τραμπ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά την υπόθεση», υπογραμμίζοντας πως «η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ουάσινγκτον έθεσε επίσημα το ζήτημα στις διμερείς συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας αμηχανία στο πρωθυπουργικό γραφείο του Στάρμερ. Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν μάλιστα με Βρετανούς ακτιβιστές υπέρ της ελευθερίας του λόγου στο Λονδίνο, ενισχύοντας την εντύπωση πως η υπόθεση Κοννολι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανησυχιών για τον περιορισμό της έκφρασης στην Ευρώπη.
Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος