Η χώρα που πληρώνει τους πολίτες της για να διαβάζουν

Είτε περιμένουν το τρένο είτε χαλαρώνουν μόνοι σε μια καφετέρια, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης αποκτούν πλέον ένα μικρό οικονομικό κίνητρο για να κάνουν κάτι που γίνεται ολοένα πιο σπάνιο: να διαβάζουν βιβλία.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεκίνησε αυτόν τον μήνα μια νέα, πενταετή εθνική εκστρατεία για την ενίσχυση της αναγνωστικής συνήθειας, προσφέροντας μεταξύ άλλων μικρές χρηματικές ανταμοιβές σε όσους καταγράφουν τον χρόνο που αφιερώνουν στην ανάγνωση μέσω κυβερνητικής πλατφόρμας.

Η Σιγκαπούρη πληρώνει τους πολίτες της για να διαβάζουν ένα βιβλίο για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση του φαινομένου του «doomscrolling», γράφει η Guardian.

Η ευημερούσα πόλη-κράτος ελπίζει ότι η στρατηγική της, που βασίζεται σε μηχανισμούς που μοιάζουν με παιχνίδι, η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, θα βελτιώσει τη συγκέντρωση, την κριτική σκέψη και τη φαντασία των πολιτών της. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι αναγνώστες συγκεντρώνουν πόντους που μπορούν να μετατραπούν σε μικρές οικονομικές ανταμοιβές.

Για να κερδίσουν ένα δολάριο Σιγκαπούρης (περίπου 80 σεντς ΗΠΑ), οι συμμετέχοντες πρέπει να εγγραφούν σε 50 καθημερινές συνεδρίες ανάγνωσης σε μια κυβενητική πλατφόρμα. Μια συνεδρία τουλάχιστον 15 λεπτών ανταμείβεται με 20 εικονικά νομίσματα, ενώ ένα δολάριο απαιτεί 1.000 νομίσματα. Επιτρέπεται μόνο μία συνεδρία ανάγνωσης ανά ημέρα. Η Μελίσα Ταμ, διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Βιβλιοθήκης, δήλωσε ότι οι βιώσιμες αναγνωστικές συνήθειες χτίζονται μέσα από μικρά, εφικτά βήματα. «Ζούμε σε έναν κόσμο με συντριπτικό περιεχόμενο, πληροφορίες και ερεθίσματα», δήλωσε στους Straits Times. «Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να κάνουμε κύλιση σε εκατοντάδες τίτλους, να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο ή να λάβουμε μια περίληψη σχεδόν οτιδήποτε. Γνωρίζουμε ότι οι συνήθειες διαμορφώνονται μέσα από μικρές, συνεπείς ενέργειες. Ξεκινάμε λοιπόν με έναν απλό στόχο: να διαβάζουμε μόνο 15 λεπτά την ημέρα. Στο λεωφορείο, πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος».

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τρόπους για να κάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο επιβλαβή για τους νέους της χώρας,, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός ημερήσιου ορίου χρήσης. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το «doomscrolling» και ο εθισμός είναι από τα πιο επιβλαβή φαινόμενα για τους νέους.

Δεν είναι ασυνήθιστο για την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης να χρησιμοποιεί οικονομικά κίνητρα για να προσπαθήσει να επηρεάσει τη συμπεριφορά των πολιτών. Προηγούμενες πρωτοβουλίες για την υγεία έχουν συμπεριλάβει κουπόνια σούπερ μάρκετ για περπάτημα και βραβεία για την επίτευξη ενός ορισμένου αριθμού καθημερινών βημάτων.

Παρά τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με την ανάγνωση, οι 15χρονοι μαθητές της Σιγκαπούρης κατέλαβαν πρόσφατα την πρώτη θέση στον κόσμο στην ανάγνωση στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) του 2025, μπροστά από την Κίνα και την Ταϊβάν.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: digi24.ro, The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος