Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως η χώρα του ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, τον Χόρχε Καρβαχάλ, στο Σαντιάγο για διαβουλεύσεις, έπειτα από τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Χιλή καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε ο κ. Μπόριτς σε ανάρτησή του στο X (το πρώην Twitter).
Το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς, την οποία η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του λέει πως έχει σκοπό να «αφανίσει», μετά την αιφνιδιαστική άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 1.400 άμαχοι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, κυρίως άμαχοι, και τουλάχιστον 240 όμηροι παραμένουν στα χέρια του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, πάνω από 8.500 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων.
Το Σαντιάγο «καταδικάζει» και καταγγέλλει «τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», και την παραβίαση «θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο πρόεδρος Μπόριτς.
Στη Χιλή φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου.
Η κυβέρνηση του κ. Μπόριτς, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση της Χαμάς, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος