Η Χεζμπολάχ διαθέτει πυκνό και δαιδαλώδες  υπόγειο δίκτυο πολύ ανώτερο από τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα

Η εφημερίδα «Israel Hayom» ανέφερε, επικαλούμενη ειδικούς στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας «Alma», ότι η Χεζμπολάχ, με τη βοήθεια του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, μπόρεσε, πριν από 18 χρόνια, να κατασκευάσει πυκνές και περίπλοκες επιθετικές και στρατηγικές σήραγγες που υπερβαίνουν αυτές του κινήματος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ταλ Μπάρι, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος στο Ισραηλινό Ινστιτούτο «ALMA», είπε ότι υπάρχουν «εκατοντάδες χιλιόμετρα τούνελ χτισμένα υπόγεια, μέσα σε συμπαγή βράχο και βαθιά μέσα στη γη».

Ο απόστρατος Ισραηλινός Ταξίαρχος Ρόνεν Μανέλης είπε ότι το σύστημα τούνελ της Χεζμπολάχ είναι 10 επίπεδα υψηλότερα από το σύστημα σήραγγας που συνάντησε το Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πρώην Ταξίαρχος μίλησε για την κίνηση του Ισραήλ το 2018 να καταστρέψει τις σήραγγες που ανήκαν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο μέσω μιας επιχείρησης που ονομάζεται «Northern Shield», όπου καταστράφηκαν ή εξουδετερώθηκαν 6 από τις σήραγγες του κόμματος περιλαμβάνονται ποσότητες χαλύβδινου σκυροδέματος και είχει εγκριθεί και η ανατίναξη».

Ο “Israel Hayom” ανέφερε ότι αυτό που έκανε το Ισραήλ ήταν μια γενναία απόφαση, καθώς ήταν σε θέση να εξουδετερώσει έναν κίνδυνο και μια απειλή που σχεδόν  θα το επηρέαζε αν αυτές οι σήραγγες ήταν ενεργές σήμερα».

Η έκθεση αναφέρει ότι οι σήραγγες επίθεσης που καταστράφηκαν το 2018 υποτίθεται ότι θα επέτρεπαν στα μέλη της «Δύναμης Ραντουάν» της Χεζμπολάχ να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος χωρίς να εντοπιστούν κατά τη διέλευση, με στόχο τον έλεγχο στρατιωτικών τοποθεσιών και αστικών οικισμών κατά μήκος των συνόρων χρόνο, προκαλώντας ζημιά στις ενισχύσεις του ισραηλινού στρατού που θα έρθουν να βοηθήσουν αυτές τις τοποθεσίες και τους οικισμούς.

Η ισραηλινή εφημερίδα αποκάλυψε στο ρεπορτάζ της ότι μία από τις σήραγγες, η οποία είχε σκαφτεί από ιδιωτικό σπίτι, διέσχιζε τα σύνορα από την πόλη Kafr Kila στο νότιο Λίβανο έως τη Metulla στο Ισραήλ, ενώ υπήρχε μια άλλη σήραγγα που ξεκινούσε από το λιβανέζικο χωριό Ramia και έφτασε κοντά στον ισραηλινό οικισμό Zarit.

Σύμφωνα με την πηγή, σκάφτηκε επίσης μια σήραγγα από την περιοχή Aita al-Shaab προς το Moshav Shtula, ενώ μια άλλη σήραγγα βάθους 55 μέτρων δημιουργήθηκε και περιλάμβανε ράγες για τη μεταφορά εξοπλισμού.

Η εφημερίδα «Israel Hayom» θεώρησε ότι έχουν περάσει 5 χρόνια και έχει γίνει πόλεμος σε επίπεδο σηράγγων και ίσως είναι μόνο στην αρχή του, ενώ οι επικεφαλής των ισραηλινών οικισμών δεν έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις για το αν υπάρχουν περισσότερες διασυνοριακές σήραγγες  της Χεζμπολάχ.

Ο Gabi Naaman, ο επικεφαλής της πόλης Shlomi, που συνορεύει με τον Λίβανολέει ότι έλαβε πληροφορίες από δύο μέλη της ισραηλινής Κνεσέτ που υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας σήραγγας από τον Λίβανο προς το Shlomi.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του οικισμού Metulla, David Azoulay, αφηγείται λεπτομέρειες σχετικά με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής του πριν από τον πόλεμο ότι άκουγαν τους ήχους του σκάψιμο υπόγεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και προσθέτει: «Δεν νιώθω άνετα. υπάρχει ανησυχία.»

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2008, μια ομάδα χριστιανών κατοίκων από την περιοχή Τζεζίν του Λίβανου  οδηγούσε με αυτοκίνητο προς το διάσημο θέρετρο των Μαρωνιτών, όταν αναγκάστηκε ξαφνικά να σταματήσει μετά από πυροβολισμούς σε σημείο ελέγχου της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η ομάδα που συνελήφθη είδε μπουλντόζες και εξοπλισμό γεώτρησης, συνοδευόμενοι από συμβούλους από χώρες της Ανατολικής Ασίας, να σκάβουν ένα δίκτυο τούνελ γύρω από τα σπίτια τους. Αργότερα αποδείχθηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν επαγγελματίες σύμβουλοι τούνελ από τη Βόρεια Κορέα.

Πριν από δύο εβδομάδες, κάτοικοι της περιοχής Τζεζίν ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί και η εφημερίδα ανέφερε ότι ανησυχούν ότι το χωριό θα γίνει στόχος ισραηλινών επιδρομών κατά τη διάρκεια ενός πιθανού πολέμου λόγω της Χεζμπολάχ.

 Όταν οι εκκλήσεις τους έμειναν αναπάντητες, οι κάτοικοι της Τζεζίν αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και ανέβασαν έναν χάρτη στο Διαδίκτυο που περιείχε 36 γεωγραφικές περιοχές που υποδεικνύουν κυκλικά το κέντρο ανάπτυξης της Χεζμπολάχ εκεί, ως μέρος της αμυντικής της προετοιμασίας έναντι πιθανού ελιγμού εδάφους από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με το “Israel Hayom”, μόνο λίγοι άνθρωποι παρατήρησαν αυτόν τον μυστηριώδη χάρτη που ανέβηκε στο Διαδίκτυο πριν από περίπου 15 χρόνια. Περιλάμβανε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Σιδώνας στα δυτικά, της λίμνης Καραούν στα ανατολικά και των Μαρτζ Ογιούν και Ναμπατιέ στα νότια. Αλλά μια ολόκληρη δεκαετία αργότερα, μια ομάδα πρώην στρατιωτών του IDF το παρατήρησε αυτό.

Μετά την Επιχείρηση Βόρεια Ασπίδα, το 2018, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι υπήρχαν επιπλέον σήραγγες που δεν είχε ανακαλύψει ο ισραηλινός στρατός, παρά την ανακοίνωσή του για το τέλος της επιχείρησης εκείνη την εποχή.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Moshe Ya’alon παραδέχτηκε μετά το τέλος της επιχείρησης ότι οι σήραγγες για τις οποίες μιλούσε η Χεζμπολάχ είχαν ανακαλυφθεί, επίσης, για χρόνια αρνιόταν την ύπαρξη διασυνοριακών σηράγγων με στόχο να μπερδέψει τη Χεζμπολάχ.  Και η εντύπωση ότι το Ισραήλ δεν γνωρίζει τι συμβαίνει.

Η έκθεση της  «Israel Hayom» σημειώνει ότι εκτός από τις σήραγγες επίθεσης, η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών στρατηγικών σηράγγων στον Λίβανο, μήκους δεκάδων και εκατοντάδων χιλιομέτρων, οι οποίες εκτείνονται και συνδέουν τα κύρια κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Βηρυτό με την περιοχή Μπεκάα, με εκείνες τις σήραγγες για να συνδεθούν αργότερα στην περιοχή του νότιου Λιβάνου.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι το σύστημα σήραγγας της Χεζμπολάχ συνδέει επίσης τις περιοχές συγκέντρωσης του κόμματος μεταξύ τους στο νότιο Λίβανο, σημειώνοντας ότι σύμβουλοι της Βόρειας Κορέας βοήθησαν άμεσα το έργο.

Ο Ισραηλινός ερευνητής Ταλ Μπάρι είπε ότι η «Χεζμπολάχ» πραγματοποίησε οχυρωματικές εργασίες σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, χρησιμοποιώντας πολύ μεγάλες ποσότητες οικοδομικών υλικών και το έργο πραγματοποιήθηκε από μια βορειοκορεατική εταιρεία που ονομάζεται Korea Mining Development Trading Corporation, υπό την επίβλεψη Ιρανού Εταιρία.

Σύμφωνα με τον Μπάρι, η πραγματική κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την «Ένωση Τζιχάντ αλ-Μπίνα» της Χεζμπολάχ, η οποία είναι στην πραγματικότητα παράρτημα της ιρανικής οργάνωσης Τζιχάντ αλ-Μπίνα, η οποία ιδρύθηκε το 1988, αναφέρει η «Israel Hayom».

 «Οι στρατηγικές σήραγγες της Χεζμπολάχ περιέχουν υπόγειες αίθουσες διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών και ανεφοδιασμού, κλινικές πεδίου και φρεάτια που προορίζονται για εκτόξευση πυραύλων όλων των τύπων (ρουκέτες, πυραύλους εδάφους-εδάφους, αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους )»

Αυτά τα πηγάδια, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ισραηλινού Ινστιτούτου «Alma», είναι κρυμμένα και καμουφλαρισμένα και δεν φαίνεται  πάνω από το έδαφος η φόρτωση του υδραυλικού εκτοξευτήρα με νέο όπλο.

Η κύρια εστίαση της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών είναι η τεκμηρίωση και η έρευνα των απειλών που αντιμετωπίζει το Ισραήλ πέρα από τα βόρεια σύνορά του. Έτσι, αυτός ο χάρτης έγινε η βάση για μια ολοκληρωμένη μελέτη του εδάφους των λιβανέζικων τρομοκρατικών τούνελ, που είναι ένας εξαιρετικά μακρύς και δαιδαλώδης υπόγειος δρόμος που κατασκεύασε η Χεζμπολάχ στη Χώρα των Κέδρων, ειδικά στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.

Πηγή: Sky News Arabia

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος