Η βρετανική δικαιοσύνη χορηγεί ασυλία στον επίτιμο βασιλιά Χουάν Κάρλος για τις πράξεις του μέχρι το 2014

Array

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Το Δικαστήριο του Λονδίνου δικαιολογεί την παρενόχληση της Corinna Larsen από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες (CNI) και τον Juan Carlos I ως «κρατικές πράξεις που υπόκεινται σε ασυλία» μεταξύ 2012 και 2014. Η απόφαση ανήκει στο Βρετανικό Εφετείο, το οποίο ανακαλεί την απόφαση του δικαστή Matthew Nicklin και περιορίζει την δίκη γεγονότων που συνέβησαν μετά το 2014.

Το δικαστήριο χορηγεί ασυλία στον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, στη μήνυση εναντίον του στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την υποτιθέμενη παρενόχληση στην οποία υπέβαλε την πρώην ερωμένη του Corinna Larsen. Το δικαστήριο αναγνωρίζει έτσι την έφεση που άσκησε ο επίτιμος βασιλιάς για να δικαιολογήσει ότι οι ενέργειές του μεταξύ Απριλίου 2012 και 18 Ιουνίου 2014 δεν ανήκαν στην ιδιωτική του σφαίρα, επομένως είναι σκόπιμο να του χορηγηθεί ασυλία.

Αυτό δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή δίκης στα μέσα του 2023, οπότε και θα κριθούν τα γεγονότα που συνέβησαν μετά την παραίτηση του μονάρχη το 2014. Γεγονός που οι συνήγοροι υπεράσπισης της Κορίνας έχουν εκτιμήσει θετικά.

Οι πολύ σοβαρές κατηγορίες για παρενόχληση που συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα εξεταστούν λεπτομερώς όταν γίνει η δίκη.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο δικαστής του βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου Matthew Nicklin είχε συμφωνήσει ότι ο επίτιμος βασιλιάς Juan Carlos I δεν μπορούσε να ασκήσει έφεση στην απόφασή του να προχωρήσει σε δίκη για την φερόμενη παρενόχληση της Corinna Larsen, κατανοώντας ότι δεν έχει ασυλία. Ωστόσο, μετά την άρνηση του δικαστή, η υπεράσπιση του μονάρχη επέλεξε να προσφύγει στο Εφετείο για να επανεξετάσει την απόφαση του Nicklin.

Εκείνη την περΊΟδο, αξιόπιστες πηγές τόνιζαν ότι ο Χουάν Κάρλος ήταν “πολύ απογοητευμένος με την απόφαση” και ότι θεώρησε ότι είχε σοβαρούς και πειστικούς λόγους για να κερδίσει στην έφεση, κάτι που τελικά πέτυχε σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην ερωμένη του βασιλιά Κορίνα Λάρσεν υπέβαλε μήνυση στο Λονδίνο για την παρενόχληση και τις απειλές που δεχόταν τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από τον ίδιο τον πρώην βασιλιά μετά την διακοπή της σχέσης τους το 2012. Ο λόγος των απειλών δεν ήταν άλλος από τα 65 εκατομμύρια ευρώ που ο πρώην μονάρχης της είχε χαρίσει και της ζητούσε να τα επιστρέψει κάτι που εκείνη αρνούνταν. Η Κορίνα, η οποία δημοσιοποιεί πλήθος στοιχείων και φωτογραφιών για την περίοδο της σχέσης τους (2006-2012), ισχυρίζεται ότι το κάνει για να προστατευτεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος