Η Βρετανία αρνείται να δώσει άδεια για ιατρικές εξετάσεις στον Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Ισημερινός είπε χθες ότι η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να λάβει ιατρική περίθαλψη εκτός της πρεσβείας του στο Λονδίνο όπου έχει καταφύγει τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Πάτινο είπε ότι ο Ισημερινός ζήτησε από την Βρετανία “ασφαλή διέλευση” ώστε ο 44χρονος Ασάνζ να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία γιατί έχει έναν “βαθύ πόνο” στον δεξί του ώμο για τρείς μήνες.

“Η Βρετανική κυβέρνηση δεν προσέφερε τους όρους για να γίνει αυτό,” δήλωσε ο Πάτινο στους δημοσιογράφους. “Είναι ένα επιπλέον λάθος στην προστασία του, στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου,” πρόσθεσε.

“Πρόκειται για ένα άτομο που χρειάζεται να κάνει εξετάσεις για να καταλάβει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Δεν ξέρουμε τί μπορεί να έχει, και δεν θέλουν να δώσουν την άδεια που μπορούν πολύ εύκολα να δώσουν,” είπε.

Ο Ασάνζ, υπήκοος της Αυστραλίας, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αναζητείται για να καταθέσει σχετικά με την κατηγορία του βιασμού, την οποία αρνείται. Έχει πει πως φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μπορούσε να δικαστεί για την ανάρτηση πριν από πέντε χρόνια στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τον Ισημερινό ότι εμποδίζει τη διαδικασία της δικαιοσύνης με το να επιτρέπει στον Ασάνζ να παραμένει στην πρεσβεία της στην προνομιούχο συνοικία Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είπε ότι ο επικεφαλής της διπλωματικής της υπηρεσίας είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισημερινού τη Δευτέρα “για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την βαθειά μας απογοήτευση για την παρατεταμένη καθυστέρηση” της παράδοσής του.

Τον Αύγουστο, ο Ισημερινός συμφώνησε να συζητήσει μια γενική διμερή συμφωνία με τη Σουηδία για νομική βοήθεια σε ποινικά θέματα, πράγμα το οποίο μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει τη δυνατότητα σε σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον Ασάνζ στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος