Η Βρετανία αποσύρει εσπευσμένα τα στρατεύματά της από το Μαλί λόγω Βάγκνερ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την εσπευσμένη απόσυρση των περίπου 300 στρατιωτικών του που είναι ανεπτυγμένοι στο Μαλί, με το Λονδίνο να επικαλείται κυρίως την καταφυγή του στρατιωτικού καθεστώτος της αφρικανικής χώρας στις υπηρεσίες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ.

«Το απόσπασμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψει» την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ «νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν», είπε ο υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι, ο οποίος εκφράστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η «πλήρης ευθύνη» για αυτό «ανήκει στην Μπαμακό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σχέση της στρατιωτικής χούντας στην εξουσία στο Μαλί από το 2020 με τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, η οποία θρυλείται πως συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο.

«Η εταιρική σχέση της κυβέρνησης του Μαλί με τον όμιλο Βάγκνερ είναι αντιπαραγωγική για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή». Η βρετανική κυβέρνηση «δεν μπορεί να αναπτύσσει τον στρατό (της) για να εγγυάται την ασφάλεια όταν η φιλοξενούσα χώρα δεν έχει τη βούληση να συνεργαστεί μαζί μας για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και ασφάλεια», επέμεινε ο κ. Χίπι.

Οι περίπου 300 Βρετανοί στρατιωτικοί είναι παρόντες στο Μαλί από τα τέλη του 2020, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ η οποία σχηματίστηκε το 2013 (MINUSMA). Η εντολή της τελευταίας προβλέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο κράτος του Σαχέλ, το οποίο αιματοκυλίζει η δράση τζιχαντιστών.

Έξι μήνες

Η δέσμευση του Λονδίνου θεωρητικά επρόκειτο να διαρκέσει τρία χρόνια, όμως, εξαιτίας της αύξησης της αστάθειας στο Μαλί, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να επισπεύσει την απόσυρση της δύναμής του, που αναμένεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η Βρετανία αποσύρει εσπευσμένα τα στρατεύματά της από το Μαλί λόγω Βάγκνερ
Αρχείο – Στρατιώτες από την ευρωπαϊκή Task force Takuba (AP Photo/Lewis Joly, File)

Η Γαλλία, η χώρα που πρωτοστάτησε στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, ιδίως με την αποστολή Μπαρχάν, όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της, ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο την απόσυρση των δυνάμεών τους. Οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το Μαλί το καλοκαίρι, έπειτα από εμπλοκή που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο στρατιωτικό καθεστώς του Μαλί και τους εταίρους του, ειδικά τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη ένταση τους τελευταίους μήνες.

Αφού έσπρωξε προς την έξοδο την άλλοτε σύμμαχό της Γαλλία, η στρατιωτική χούντα επιτέθηκε επανειλημμένα φραστικά εναντίον της MINUSMA, η εντολή της οποίας ανανεώθηκε τον Ιούνιο για έναν χρόνο.

Η προσεχής αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτικών δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει τη δέσμευσή του στην περιοχή, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Άμυνας.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να εξετάσουμε επιλογές για την αναδιάταξη των δυνάμεών μας στο πλευρό της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων εταίρων που μοιράζονται τις αξίες μας», εξήγησε ο κ. Χίπι.

Παράγοντες της περιοχής αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Γκάνα για να συντονίσουν την αντίδρασή τους στην αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Άκρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της βίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τη δέσμευσή του στο Μαλί και στο Σαχέλ» μέσω της «βοήθειας» που προσφέρει για ανθρωπιστικούς σκοπούς, για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη, «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας», πρόσθεσε ο κ. Χίπι.

Οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις στρατευμάτων των δυτικών κρατών έχουν εγείρει φόβους σε διπλωματικούς κύκλους πως η βία θα κλιμακωθεί, οι τζιχαντιστές θα ενισχυθούν και η περιφέρεια θα αποσταθεροποιηθεί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος