Η Βραζιλία αναλαμβάνει την προεδρία του Mercosur με κύριο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με την ΕΕ

Η Βραζιλία ανέλαβε για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Mercosur, με κύριο στόχο να κλείσει μια οριστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η σύνοδος κορυφής του Mercosur, μιας οικονομικής και εμπορικής συμμαχίας της Ν. Αμερικής που συγκροτείται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη Ιγκουασού της Αργεντινής, με τον Αργεντίνο πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες να παραδίδει την προεδρία της στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος υπογράμμισε ότι το προσεχές διάστημα το Mercosur έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που δεν σηκώνουν αναβολή, όπως οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας οριστικής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.  

Η διάσκεψη στο θέρετρο Ιγκουασού με τους περίφημους καταρράκτες είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε επίπεδο κορυφής από το 2019 και επιπλέον δέχτηκε σε καθεστώς παρατηρητή τη Βολιβία, η οποία έχει καταθέσει αίτημα ένταξης στο Mercosur.

Επίσης, σήμανε με τον πλέον επίσημο τρόπο την ενεργό επιστροφή της Βραζιλίας στα τεκταινόμενα της Ν. Αμερικής μετά την απαξίωση που είχε δείξει προς αυτή τη συγκεκριμένη σύμπραξη κρατών ο Χαΐρ Μπολσονάρο, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο εξωστρέφειας της βραζιλιάνικης οικονομίας, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο προοδευτικός πρόεδρος της χώρας.

Στο διάστημα που η Βραζιλία θα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ μέχρι τέλος του έτους, θα ενταθούν οι επαφές με την ΕΕ, με σκοπό να υπάρξει μια τελική εμπορική συμφωνία μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συναντούσαν συνεχώς προσκόμματα λόγω νέων απαιτήσεων που ορθώνονταν και από τις δύο πλευρές. Μια γενικότερη συμφωνία είχε επιτευχθεί το 2019, όμως και αυτή πάγωσε στην πορεία εξαιτίας διαφορετικής προσέγγισης σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πηγή: EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος