Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας (ΒΙ), οι έλεγχοι στα σύνορα της Ιρλανδικής Θάλασσας θα λήξουν τα μεσάνυχτα, έγινε γνωστό νωρίτερα.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Ο Έντουιν Πουτς του κομματος των Ενωτικών (DUP) και τοπικός υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων διέταξε τους αξιωματούχους του να σταματήσουν τους ελέγχους στα σύνορα της Ιρλανδικής Θάλασσας από τα μεσάνυχτα.
Είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια καθώς η αντίθεση του DUP στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδία παρέμενε πάγια.
Ο κ. Poots είπε (BBC) ότι έπραξε μετά από νομικές συμβουλές, ότι μπορεί να δώσει εντολή να σταματήσουν οι έλεγχοι ακόμη και χωρίς έγκριση από την εκτελεστική εξουσία (Βουλή Β. Ιρλανδίας).
Το πρωτόκολλο συμφωνήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου πέρα από τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit.
Ωστόσο, οι ενωτικοί πολιτικοί έχουν επικρίνει τις ρυθμίσεις, λέγοντας ότι βλάπτουν τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, οι έλεγχοι σε εμπορεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να πραγματοποιούνται στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Ωστόσο, ο κ. Poots πιστεύει ότι οι έλεγχοι είναι παράνομοι και δεν μπορούν να συνεχιστούν χωρίς την έγκριση από το Στόρμοντ.
Την περασμένη εβδομάδα η προσπάθειά του να αναγκάσει επανεξέταση του θέματος στη Βουλή μπλοκαρίστηκε από το Σιν Φέιν.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος