Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πρώτη γυναίκα-κοσμοναύτης, βραβεύτηκε με το παράσημο Γκαγκάριν από τον Πούτιν

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, που είναι πρώτη γυναίκα-κοσμοναύτης στην ιστορία της αστροναυτικής, βραβεύτηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν με το πρώτο, πρόσφατα δημιουργηθέντα παράσημο Γκαγκάριν, πληροφορεί το πρακτορείο TASS.  

Στο σχετικό διάταγμα αναφέρεται ότι η κ. Τερεσκόβα βραβεύτηκε με το νέο παράσημο για την μεγάλη προσφορά στην εξερεύνηση του διαστήματος, για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που έδειξε κατά την διάρκεια της ιστορικής πτήσης της στο διάστημα, για την ενεργή συμμετοχή της στα κοινωνικά και διεθνή προγράμματα.   

Το παράσημο και βραβείο Γκαγκάριν θα δίνεται στους κοσμοναύτες και αστροναύτες για τις επιτυχημένες διαστημικές αποστολές, για την πρόοδο στην εκπαίδευση επιστημόνων, μηχανικών και άλλων ειδικών των διαστημικών προγραμμάτων, για την σχεδίαση, δοκιμή και παραγωγή ασφαλών διαστημικών πυραύλων, για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και ερευνών.   

Στις 16-19 Ιουνίου του 1963, πριν ακριβώς 60 χρόνια, Η Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα πραγματοποίησε την πρώτη πτήση γυναίκας στο διάστημα με το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6» που έκανε 48 περιστροφές γύρω από τη Γη σε 2 εικοσιτετράωρα και 50 λεπτα.   

Στην ιστορία κατάκτησης του διαστήματος η Τερεσκόβα αναφέρεται ως η πρώτη γυναίκα-κοσμοναύτης και πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της στο διάστημα.   

Επιμέλεια-μετάφραση: Γιώργος Γιαννακόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος