Η.Β: Στην δημοσιότητα τα κύρια σημεία της έκθεσης Γκρέι για το κορονοπάρτι στη Ντάουνιγκ Στριτ

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε την ενημερωμένη αναφορά της κορυφαίας υπαλλήλου, Σου Γκρέι σχετικά με τα πάρτι κατά την περίοδο του lockdown που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ, σύμφωνα με το Sky News.

Η δημοσίευση της πλήρους έκθεσης του ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου είχε καθυστερήσει έως την ώρα που η Μητροπολιτική Αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνα της για γεγονότα παραβίασης των κανόνων του COVID στην καρδιά της κυβέρνησης – που ονομάζεται Operation Hillman.

Το συμπέρασμα της ξεχωριστής έρευνας έδειξε ότι συνολικά 83 άτομα έλαβαν τουλάχιστον ένα πρόστιμο ο καθένας, για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες. Συνολικά, η αστυνομία  εξέδωσε συνολικά 126 πρόστιμα . Ο πρωθυπουργός έλαβε μόνο ένα πρόστιμο, για τη συγκέντρωση των γενεθλίων του στα 56α γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020, όταν απαγορεύτηκε η ανάμειξη ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, μαζί με τη σύζυγό του Κάρι Τζόνσον και τον Καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει υποσχεθεί να δημοσιεύσει τα σημαντικότερα σημεία της  ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός  θα προβεί σε δήλωση.

Ήταν μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, όταν η κορυφαία δημόσια υπάλληλος Σου Γκρέι κλήθηκε να ξεκινήσει την έρευνά της για συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ κατά τη διάρκεια των περιορισμών την περίοδο των lockdown.

Έκτοτε, η πλήρης δημοσίευση της ήταν το δεκανίκι πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές όταν τους ζητήθηκε να κρίνουν τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Τα αρχικά ευρήματα της Sue Gray, που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, έδειχναν “αποτυχίες ηγεσίας και κρίσης“.

Η Εκτίμηση των βρετανικών μέσων ενημέρωσης
Η δημοσίευση της έκθεσης της κορυφαίας δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρει σχετικά με τα πάρτι την περίοδο των lockdown στη Ντάουνιγκ Στρίτ κυριαρχεί στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Η Daily Mail εικάζει ότι 30 ανώτερα στελέχη θα κατονομαστούν καθώς θα δημοσιοποιηθούν και  φωτογραφίες του επίσημου φωτογράφου της πρωθυπουργικής  κατοικίας.

Το αν αυτές θα είναι πιο επιζήμιες από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες – συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας φωτογραφίας από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV αυτή την εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό να κάνει  πρόποση με ένα ποτήρι σαμπάνιας είναι το ερώτημα για πολλούς. Ο πολιτικός συντάκτης του BBC, Κρις Μεισον, συνοψίζει την εκτίμηση πολλών, γράφοντας ότι για πολλούς βουλευτές οι αποκαλύψεις των τελευταίων έξι μηνών έχουν βλάψει οριστικά τη φήμη του πρωθυπουργού.  Αλλά συνεχίζει καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο «ηφαιστειακός θυμός» τους έχει πλέον καταλαγιάσει .

Οι Times αναφέρουν ότι η επιτροπή θα λάβει στοιχεία  από την κυρία Γκρέι  και από τον Πρωθυπουργό Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης μεταξύ των δύο, στην οποία ο κ. Τζόνσον φέρεται να αστειεύτηκε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη δημοσίευσης έκθεσης.

Η Guardian σχολιάζει ότι  είναι αμφίβολο ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα απομακρύνουν ποτέ τον πρωθυπουργό – δεν χρειάζονται νέες πληροφορίες για να το κρίνουν αυτό, πιστεύει ο αρθρογράφος.  Αυτό που όμως μετράει είναι το δικαστήριο της κοινής γνώμης η γνώμη των ανθρώπων που, για παράδειγμα, δεν μπόρεσαν να δουν τους ετοιμοθάνατους συγγενείς για τελευταία φορά λόγω των περιορισμών του κορονοϊού.

Η Independent δημοσιεύει τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης που ανέθεσε αυτή η εφημερίδα, η οποία δείχνει ότι το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί εάν δεχτεί συνολικά έντονη κριτική .

Ο Μπόρις Τζόνσον προκειμένου  να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα partygate, αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσει οικονομικά πακέτα βοήθειας σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι ο λογαριασμός ενέργειας των βρετανικών  νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 936€ (800 £ ) ετησίως.

Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem, οι πάροχοι μπορούν να αυξήσουν τις τιμές, αναμένεται  λοιπόν να αυξηθεί σε 3277€ (2.800 £ ) ετησίως, λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ofgem προειδοποιεί ότι αυτές οι τιμές μας γυρίζουν  «στην πετρελαϊκή κρίση στη δεκαετία του 1970» ενώ επισημάνθηκε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει με τους φουσκωμένους λογαριασμούς των καυσίμων μπορεί να διπλασιαστεί σε 12 εκατομμύρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος