Η.Β: Πρώτο υπουργικό Συμβούλιο για την Λιζ Τρας και πρώτη αντιπαράθεση με τους Εργατικούς στην ώρα του πρωθυπουργού

Array

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Το Ηνωμένο Βασίλειο  «θα ξεφύγει από την καταιγίδα» της οικονομικής κρίσης υποσχέθηκε χθες η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας που σήμερα θα προεδρεύσει του νέου υπουργικού συμβουλίου στο Ν10, βάζοντας στο τραπέζι τα θέματα κλειδιά που καίνε τα βρετανικά νοικοκυριά .

Επίσης σήμερα θα αντιμετωπίσει και τον ηγέτη του εργατικού κόμματος Σερ Κιρ Σταρμερ στην ώρα του πρωθυπουργού στο βρετανικό κοινοβούλιο .

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί πως η νέα πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια που από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν οι λογαριασμοί κατά 80%.

Αυτό  που συζητείται είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου που προμηθεύονται οι πάροχοι ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε ο λογαριασμός ενέργειας για κάθε νοικοκυριό να παγώσει στις 2.500 λίρες το χρόνο.

Στην πρώτη της ομιλία χθες, η Λιζ Τρας δεσμεύθηκε να μετατρέψει τη Βρετανία σε ένα «φιλόδοξο έθνος με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ασφαλείς δρόμους και ευκαιρίες για όλους όσοι το αξίζουν.

«Θα αναλάβω δράση σήμερα και θα ενεργώ κάθε μέρα μέχρι να το πραγματοποιήσω», επισήμανε η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην ομιλία της υποσχέθηκε περικοπές φόρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων , πως θα επιλύσει την ενεργειακή κρίση  και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας με τις πολύωρες καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

Υπουργοί- παιδιά μεταναστώνΑίσθηση προκάλεσαν οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού για τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησής της, αφού ο Μπεν Ουάλας είναι ο μόνος λευκός.Ο Κουάσι Κουαρτένγκ – του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα στη δεκαετία του 1960 – είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός οικονομικών της Βρετανίας . Ο Τζέιμς Κλέβερλι -η μητέρα του οποίου είναι από τη Σιέρα Λεόνε και ο πατέρας του Βρετανός- είναι, επίσης, ο πρώτος μαύρος υπουργός εξωτερικών .Η Σουέλα Μπράβερμαν -οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες- διαδέχεται την Πρίτι Πατέλ στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος