Η.Β: Πλήγμα για τον Μπ. Τζονσον η ακύρωση πτήσης μεταναστών στη Ρουαντα

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η ακύρωση της πρώτης πτήσης  με αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα,  αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έπειτα απο παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επαίρεται για την αποφασιστικότητα του να απελάσει πρόσφυγες στη Ρουάντα, επιχειρώντας να αποθαρρύνει την έλευση παράτυπων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πτήση με προορισμό το Κιγκάλι είχε αρχικά προγραμματιστεί να απογειωθεί με 130 αιτούντες άσυλο χθες το βράδυ.

Η υπουργός Εσωτερικών  Πρίτι Πατέλ δήλωσε «απογοητευμένη» που η πτήση δεν αναχώρησε και χαρακτήρισε την απόφαση του ευρωπαϊκού οργανισμού να παρέμβει ως «μη αναμενόμενη». «Η προετοιμασία για την επόμενη πτήση ξεκινά τώρα» πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά η απόφαση αυτή έχει  διχάσει την κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την κυβέρνηση  να αντιμετωπίζει έντονη κριτική για  ηθικούς, οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, κυρίως από την ηγεσία της Εκκλησίας της Αγγλίας και τον πρίγκιπα Κάρολο.

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνηση  έχουν στόχο να αποτρέψουν τους αιτούντες άσυλο να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο την μετανάστευση στην χώρα.

«Ο νομικός κόσμος είναι πολύ καλός στο να επιλέγει τρόπους για να εμποδίσει την κυβέρνηση να τηρήσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι λογικός νόμος», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στην πρόθεση του Ηνωμένου Βασίλειου να ορίσει «ανεξάρτητη βρετανική διαιτησία» και να μην εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η συμφωνία που έχει υπογραφεί ορίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ορισμένους μετανάστες χωρίς έγγραφα στη Ρουάντα, όπου θα τους δοθεί προσωρινή στέγη και θα τους δοθεί η επιλογή να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, εκεί ή να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Εάν γίνουν δεκτοί για άσυλο, θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη Ρουάντα για πέντε χρόνια και μετά θα μπορούν να υποβάλουν ξανά αίτηση.

Η Ρουάντα όμως είναι περισσότερο γνωστή στη Δύση για τη γενοκτονία το 1994 που άφησε νεκρούς έως και 800.000 Τούτσι και εξακολουθεί να έχει προβλήματα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Sky News τουλάχιστον 444 άτομα διέσχισαν τη Μάγχη την Τρίτη, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να στείλει ορισμένους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Περισσότεροι  από 10.700 άνθρωποι έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη εφέτος.  Διπλάσιος από τον αριθμό που είχαν φτάσει στη Βρετανία την ίδια στιγμή πέρυσι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος