Η.Β: Με ομιλία του Ρ. Σούνακ για Ισραήλ-Γάζα η επανέναρξη της Βουλής  

Η εβδομάδα αρχίζει με την έναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά την διακοπή για τα συνέδρια των κομμάτων, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή αναφορικά με την εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και την απάντηση της κυβέρνησης σε αυτήν.

Ο Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να επαναλάβει «την πλήρη καταδίκη του Ηνωμένου Βασιλείου» για τις επιθέσεις της Χαμάς καθώς και να «καθορίσει την προσέγγιση της κυβέρνησης στην αναπτυσσόμενη κρίση».

Επίσης, θα περιγράψει τη βοήθεια που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ, τις προσπάθειες υποστήριξης των Βρετανών υπηκόων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι καθώς και την απάντηση της Βρετανίας αναφορικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με των ΗΠΑ προσπαθούν να μεριμνήσουν ώστε το πέρασμα της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα – αυτή τη στιγμή η μόνη διέξοδος από το έδαφος στη Γάζα – να ανοίξει για να επιτραπεί στους αμάχους αλλά και στους πολίτες με διπλή υπηκοότητα να φύγουν.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υποδέχτηκε την Κυριακή (15/10) τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, για να συζητήσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τις επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια.

Οι δύο άντρες μίλησαν για τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε συνεργασία με περιφερειακούς ηγέτες καθώς και με την ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης, συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών και Ιορδανών πολιτών που εγκλωβίστηκαν εκεί, καθώς και για τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προσφέρει υποστήριξη για την απομάκρυνση Βρετανών υπηκόων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τουλάχιστον 17 Βρετανοί υπήκοοι είτε αγνοούνται είτε επιβεβαιώνεται ο θάνατος τους μετά τις επιθέσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την Κυριακή ότι έως και 10 μπορεί να κρατούνται όμηροι.

Σήμερα,  ο υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαίων και Δυτικών Βαλκανίων για τη Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία φέτος πραγματοποιείται στα Τίρανα, και θα χρησιμοποιήσει την εκδήλωση για να συγκεντρώσει περαιτέρω υποστήριξη προς το Ισραήλ, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις.

Μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε «μαζική αύξηση» στα αντισημιτικά επεισόδια και τα αδικήματα στο Λονδίνο. Το ίδιο κατήγγειλε και η τοπική αρχή του Μπαρνς στο Μάντσεστερ όπου μένουν πάνω από 10,000 Εβραίοι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρίσι Σούνακ μετά από έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλείς της Αστυνομίας ανακοίνωσε 3 εκατομμύρια λίρες πρόσθετη χρηματοδότηση για την Community Security Trust, μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται για τη βελτίωση της ασφάλειας της εβραϊκής κοινότητας.

Διαδηλώσεις

Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου και του Μάντσεστερ.

Στο Λονδίνο, περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για τη διαφύλαξη της πορείας που κατέληξε στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Η Αστυνομία είπε ότι 15 άτομα συνελήφθησαν για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης και πυροδότησης πυροτεχνημάτων σε δημόσιους χώρους.

Η αστυνομία αναζητά δύο γυναίκες ανάμεσα στους διαδηλωτές, οι οποίες είχαν πάνω στα μπουφάν τους εικόνες από αλεξίπτωτα πλαγιάς όμοια με αυτά που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να επιτεθεί στο φεστιβάλ μουσικής όπου σκότωσε πάνω από 1000 ανθρώπους.

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος