Η.Β: Η πρώτη ομιλία του Βασιλιά Καρόλου στο κοινοβούλιο θα σηματοδοτήσει και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο Βασιλιάς Κάρολος Τρίτος θα κάνει την πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο, ανακοινώνοντας τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, γνωστή και ως Gracious Address, καθισμένος στον θρόνο του στην αίθουσα της Βουλής των Λόρδων.

Η ιστορική στιγμή θα σηματοδοτήσει το πρώτο κρατικό άνοιγμα του κοινοβουλίου από τον Κάρολο ως μονάρχη ενώ η ομιλία του θα δώσει μια γεύση για το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του Ρίσι Σούνακ όταν η χώρα προσέλθει στις κάλπες, πριν από τον Ιανουάριο του 2025.

Το επόμενο έτος σύμφωνα με τα σχόλια του βρετανικού τύπου, θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Συντηρητικού Κόμματος να υπαγορεύσει τη νομοθεσία για κάποιο χρονικό διάστημα.

 Ουσιαστικά η ομιλία του βασιλιά θα ορίσει  τους νόμους που θα ήθελαν να ψηφίσουν οι υπουργοί τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Περίπου 20 νομοσχέδια αναμένεται να συμπεριληφθούν καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να ανοίξει βασικές διαχωριστικές γραμμές με το Εργατικό Κόμμα.

Ένα νέο ετήσιο σύστημα για τη χορήγηση αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανακοινωθεί, με την κυβέρνηση να λέει ότι θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο μέτρο είναι το σχέδιο περιορισμού της χρήσης σκηνών από άστεγους στους δρόμους της Βρετανίας. Τα σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών προσβλέπουν πρόστιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη διανομή σκηνών σε άστεγους.

Οι προτάσεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στον Guardian και τις οποίες ο Ρισι Σουνακ  ανακοίνωσε επίσημα στην ομιλία του αρχηγού του στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος, θα εισαγάγουν μια σταδιακή απαγόρευση του καπνίσματος στις νεότερες γενιές , μια κίνηση που θα μπορούσε να εισαγάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα αυστηρότερα αντικαπνιστικά πλαίσια.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε σχέδια για την κατάργηση ενός βασικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του Τύπου, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή ενός νόμου που αφήνει τις εφημερίδες υπεύθυνες για τα νομικά έξοδα και των δύο πλευρών σε υποθέσεις συκοφαντίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. 

Η προηγούμενη ομιλία της Βασίλισσας τον Μάιο του 2022 περιλάμβανε 31 νομοσχέδια. Το κοινοβούλιο ενέκρινε συνολικά 43 .

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος