Η.Β: Εξετάζεται και προβληματίζει ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην μετά Brexit εποχή

Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για τον Ρίσι Σούνακ σχετικά με το αν μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία για να διευθετήσει τη διαβρωτική διαμάχη που έχει προκληθεί μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για τον Ρίσι Σούνακ σχετικά με το αν μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία για να διευθετήσει τη διαβρωτική διαμάχη που έχει προκληθεί μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Καθώς οι συνομιλίες εντείνονται, ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πολλά ερωτήματα, κυρίως όμως ποιόν ρόλο , αν υπάρχει, αλλά και τι μπορεί να δεχτεί σε σχέση με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου , σχολιάζει η εφημερίδα Financial Times.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, έχουν υποσχεθεί ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο  θα παραμείνει ο «απόλυτος και μοναδικός διαιτητής του δικαίου της ΕΕ» σχετικά με το αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
 Ο ακριβής ρόλος του θεωρείται από πολλούς στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες ως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης.

Καθώς ο Σούνακ εξετάζει εάν μπορεί να «πουλήσει» μια υποτιθέμενη συμφωνία για να «διορθώσει» τους εμπορικούς κανόνες της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, ορισμένοι Βρετανοί αξιωματούχοι αποδέχονται ανεπίσημα ότι το δικαστήριο του Λουξεμβούργου θα συνεχίσει να παίζει κάποιο ρόλο.

 Οι Τόρις ευρωσκεπτικιστές βουλευτές θέλουν ο Σούνακ να προχωρήσει με νομοθεσία που θα καταργούσε το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας , μέρος της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον, για το Brexit το 2019 και τον ρόλο των δικαστών του Λουξεμβούργου στην περιοχή.
 Ωστόσο, Βρετανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στη διαγραφή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου  από τη Βόρεια Ιρλανδία για την κρίση των μεταρρυθμίσεων στο πρωτόκολλο, υποδεικνύοντας κάποιο περιθώριο συμβιβασμού.

 Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνεται.  Ο Κρις Χίτον-Χάρις, γραμματέας της Βόρειας Ιρλανδίας, είχε συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Μάρος Σεφτσόβιτς, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τετάρτη για να συζητήσουν το θέμα.

 Το περίγραμμα μιας συμφωνίας διαμορφώνεται, ιδίως η δημιουργία «κόκκινων και πράσινων γραμμών» για τη δραστική μείωση των συνοριακών ελέγχων στο εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία παραμένει στην ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος