Η.Β: Αντιμέτωπο με την ακρίβεια ένα στα είκοσι νοικοκυριά – Εκτιμήσεις για ύφεση το δεύτερο εξάμηνο

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Ενάμιση εκατομμύριο βρετανικά νοικοκυριά, ένα στα είκοσι, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπα με τους λογαριασμούς για τρόφιμα και ενέργειας που θα υπερβαίνουν το διαθέσιμο εισόδημά τους , εκτιμά το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, προβλέποντας επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Εν τω μεταξύ, έρευνα της εταιρείας συμβούλων BritainThinks διαπίστωσε ότι το κόστος ζωής είναι πλέον η κυρίαρχη ανησυχία για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, με  ποσοστό 90% να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξη την περασμένη εβδομάδα, όταν προέβλεψε ότι η οικονομία κινδυνεύει πλέον να εισέλθει σε ύφεση με  τον πληθωρισμό να αυξάνεται πάνω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους, καταρρίπτοντας το υψηλό 40 ετών, καθώς αναμένεται να γίνει μια ακόμη πιο μεγάλη αύξηση στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας.

Σε όλα αυτά, αν προστεθεί  και ο εμπορικός πόλεμος με τον οποίο απειλεί η ΕΕ το Ηνωμένο βασίλειο, με αφορμή το πρωτόκολλο της βόρειας Ιρλανδίας . ηΗ βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τους όρους που δόθηκαν στη συμφωνία αποχώρησης του 2019 για το Brexit και αναμένεται κλιμάκωση της κρίσης του κόστους ζωής.

Οι Βρυξέλλες δυνητικά,  θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αγνοήσει το Πρωτόκολλο ξεκινώντας νομικές ενέργειες και προκαλώντας  διαδικασίες διαφωνίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικούς δασμούς  αλλά  ακόμη και στην ακύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Σύμφωνα με την Βρετανίδα υπουργό εξωτερικών Λιζ Τρας: «Οι τρέχουσες προτάσεις της ΕΕ αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν σωστά τα πραγματικά ζητήματα που επηρεάζουν τη Βόρεια Ιρλανδία και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μας οδηγούσαν πίσω.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί, το εμπόριο διαταράσσεται σοβαρά και ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας υπόκειται σε διαφορετικούς νόμους και φόρους από εκείνους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, γεγονός που τους έχει αφήσει χωρίς εκτελεστικό στέλεχος και αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι περισσότεροι έλεγχοι, γραφειοκρατία και αναστάτωση.  Η προτίμησή μας ήταν πάντα μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θα αποφύγουμε να αναλάβουμε δράση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία εάν δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος