Η.Β: Αναπτυξιακό σχέδιο αξίας 45 δισ. και «ιστορικές» περικοπές φόρων ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών

Array

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Το μεγαλύτερο σχέδιο φορολογικών περικοπών από το 1970. O υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε ένα έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης για την κρίση κόστους ζωής αξίας 45 δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα νοικοκυριά περιορίζονται κατά μέσο όρο σε 2.500 λίρες ετησίως για δύο χρόνια.

Οι λογαριασμοί για τις επιχειρήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς του δημόσιου τομέα όπως σχολεία και νοσοκομεία περιορίζονται ομοίως αλλά για έξι μήνες από τον Οκτώβριο.

Η Εγγύηση Τιμής Ενέργειας της κυβέρνησης θα εξοικονομήσει το τυπικό νοικοκυριό 1.000 λίρες ετησίως στον ενεργειακό λογαριασμό του.

Το Energy Bill Relief Scheme μειώνει στο μισό το κόστος των λογαριασμών ενέργειας των επιχειρήσεων, μειώνοντας τον πληθωρισμό κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, είναι “το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών περικοπών εδώ και γενιές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με αυτό:

Η αύξηση του εταιρικού φόρου ακυρώνεται, διατηρώντας τον στο 19%, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 2,5%.

  • Ο βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 19% τον Απρίλιο του 2023 – ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο – με 31 εκατομμύρια άτομα να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 170 λίρες περισσότερα ετησίως.
  • Οι περικοπές στα τέλη χαρτοσήμου θα βοηθήσουν τους πολίτες σε όλη την κλίμακα της αγοράς ακινήτων ενώ 200.000 αγοραστές κατοικιών κάθε χρόνο θα απαλλαγούν από την πληρωμή του φόρου συνολικά.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης “θα απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες στη βρετανική οικονομία αντιμετωπίζοντας το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό και προσφέροντας υψηλότερη παραγωγικότητα και μισθούς,” ενώ θέτει “τον φιλόδοξο στόχο για τάση ανάπτυξης 2,5%.

Ο Kwasi Kwarteng κατάργησε και τον πρόσθετο φορολογικό συντελεστή, με ισχύ από τον Απρίλιο του 2023. Στη θέση του θα υπάρχει ενιαίος υψηλότερος συντελεστής φόρου εισοδήματος 40%. Η πολιτική καταργεί τον προηγούμενο ανώτατο φόρο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ήταν υψηλότερος από χώρες όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, και έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει “τους καλύτερους και τους πιο ευφυείς στο εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να καινοτομούν και να αναπτυχθούν”.

Παράλληλα τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου
  • Κατάργηση του ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών
  • Δημιουργία επενδυτικών ζωνών χαμηλής φορολογίας σε σχεδόν 40 περιοχές ως «νέα επενδυτικά κέντρα»
  • Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις σε καθορισμένες φορολογικές περιοχές για 10 χρόνια. Θα υπάρξουν επιταχυνόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις για κατασκευές και κτίρια και 100% φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα, για αγορές γης και κτιρίων για εμπορικές ή νέες οικιστικές αναπτύξεις.
  • Κατά την πρόσληψη προσωπικού σε τέτοια φορολογική περιοχή, ο εργοδότης δεν θα πληρώσει καμία εθνική ασφάλιση στις πρώτες £50.000 λίρες εισόδημα.

Επιπλέον ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει “για να θέσει νέους όρους στα συνδικάτα που θέλουν να απεργήσουν”

Ο κος Kwarteng είπε ότι “άλλες χώρες έχουν νομοθεσία για να εξασφαλίσουν ότι οι ελάχιστες υπηρεσίες συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των απεργιών. Το ίδιο θα κάνει και η κυβέρνηση. Και θα νομοθετήσει έτσι ώστε τα συνδικάτα να πρέπει να θέσουν σε ψηφοφορία τις προσφορές αμοιβών.”

Όσον αφορά στον τομέας της φιλοξενίας ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αφορολόγητα προϊόντα για τους τουρίστες και πάγωμα στον φόρο επί των αλκοολούχων ποτών για έναν ακόμη χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Kwasi Kwarteng, δήλωσε:

«Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι κάποιος ακαδημαϊκός όρος που δεν έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο. Σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς και περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία και το NHS.

«Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά οι φορολογικές περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσα σήμερα – το μεγαλύτερο πακέτο των γενεών – στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη είναι η προτεραιότητά μας.

«Οι περικοπές στα τέλη χαρτοσήμου θα κινητοποιήσουν την αγορά κατοικίας και θα στηρίξουν τους αγοραστές για πρώτη φορά να εγκαταλείψουν τις ρίζες τους. Οι Νέες Επενδυτικές Ζώνες θα φέρουν επιχειρηματικές επενδύσεις και θα απελευθερώσουν γη για νέες κατοικίες σε κοινότητες σε όλη τη χώρα. Και επιταχύνουμε νέα οδικά, σιδηροδρομικά και ενεργειακά έργα καταργώντας τους περιορισμούς που έχουν επιβραδύνει την πρόοδο για πάρα πολύ καιρό.

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέλουμε τους πιο έξυπνους και καλύτερους να εργάζονται εδώ και θέλουμε καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους».

Η σκιώδης Υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves δήλωσε:

«Οι Συντηρητικοί επέλεξαν να θωρακίσουν τα εντυπωσιακά απροσδόκητα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών, αφήνοντας ανέγγιχτα δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες.

«Ο δανεισμός είναι υψηλότερος από ό,τι χρειάζεται, όπως και τα επιτόκια αυξάνονται.

«Αυτό είναι η οικονομία του καζίνο – τζόγος με τα στεγαστικά δάνεια και τα οικονομικά κάθε οικογένειας στη χώρα για να κρατήσει το κόμμα των Τόρις ευτυχισμένο.

«12 χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις μας άφησαν με χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερες επενδύσεις, χαμηλότερη παραγωγικότητα και σήμερα – τη χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη από τότε που άρχισαν τα αρχεία. Τα μόνα πράγματα που ανεβαίνουν είναι ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και τα μπόνους των τραπεζιτών.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος