Η Τσεχία θέλει να αγοράσει 246 τεθωρακισμένα της βρετανικής BAE Systems – Διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για Leopard

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο για την αγορά 246 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης για τον στρατό της χώρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Τα άρματα CV90 κατασκευάζονται από μια σουηδική μονάδα της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και θα στοιχίσουν στο τσεχικό κράτος 59,7 δισεκ. κορώνες (περίπου 2,52 δισεκ. ευρώ). Θα παραδοθούν μεταξύ 2026-30, ανέφερε η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνοτσόβα.

Η αγορά αυτή ανακοινώθηκε την ώρα που η χώρα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της ώστε να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ της από το επόμενο έτος, όπως είναι ο στόχος της Συμμαχίας.

Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να εξοπλιστεί μια ταξιαρχία που υποσχέθηκαν οι Τσέχοι ότι θα συγκροτήσουν μέχρι το 2026, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η Πράγα θα ξεκινήσει επίσης συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την από κοινού αγορά αρμάτων μάχης Leopard 2A8 από τη γερμανική εταιρεία KMW, είπε η Τσερνοτσόβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, η Τσεχία μπορεί να αγοράσει περίπου 70 τέτοια άρματα, με παράδοση μέχρι το 2030. Υποβάλλοντας την παραγγελία από κοινού με τη Γερμανία και ενδεχομένως και άλλες χώρες, ενδέχεται η τιμή των αρμάτων να μειωθεί και να επιταχυνθούν οι παραδόσεις, πρόσθεσε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος