Η Τσεχία ακυρώνει συμφωνίες από τη σοβιετική εποχή που επέτρεπαν στη Ρωσία τη δωρεάν χρήση γης

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα (17/5) ότι ακυρώνει συμφωνίες που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, οι οποίες επέτρεπαν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί δωρεάν εκτάσεις γης και ακίνητα στο τσεχικό έδαφος.

«Η κυβέρνηση ακύρωσε τις συμφωνίες της κομμουνιστικής εποχής βάσει των οποίων η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε δωρεάν δεκάδες εκτάσεις γης στη Δημοκρατία της Τσεχίας», δήλωσε με μήνυμά του στο Twitter o Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

Πρόσθεσε ότι αυτό το σύστημα θα αντικατασταθεί από «συμβόλαια ενοικίασης, για να αποτραπεί ο αδικαιολόγητος πλουτισμός», σε μια έμμεση αναφορά στη χρήση αυτών των εκτάσεων για εμπορικούς και όχι διπλωματικούς σκοπούς.

Το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή αφορά 59 εκτάσεις γης και ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Πράγα, αλλά όχι την ίδια την πρεσβεία. Τα άλλα ακίνητα βρίσκονται στις πόλεις Μπρνο και Κάρλοβι Βάρι, μια λουτρόπολη δημοφιλής στους Ρώσους επενδυτές μέχρι τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία είχε συνάψει αυτές τις συμφωνίες για δωρεάν εκχώρηση γης στην ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Συμφωνίες που δεν άλλαξαν με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, και από τις οποίες η Ρωσία συνέχισε να επωφελείται.

Οι σχέσεις μεταξύ της Πράγας και της Μόσχας επιδεινώθηκαν από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τσεχική κυβέρνηση έδωσε τον Απρίλιο το πράσινο φως σε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της ασφάλειας της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Η συμφωνία διευκολύνει μια ενδεχόμενη παραμονή Αμερικανών στρατιωτών σε αυτή τη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος