Η Τσεχία διεξάγει τις πιο πολωμένες προεδρικές εκλογές – Τρία τα φαβορί

Ξεκινούν οι προεδρικές εκλογές στην Τσεχία. Αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, οι πολίτες θα συμμετάσχουν σε άκρως πολωμένες εκλογές, αφού οι αρχές επέτρεψαν την πρόωρη ψηφοφορία για όσους βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

Ανάμεσα στους 8 υποψηφίους, οι 3 κάνουν τη διαφορά.

Ευρωσκεπτικιστής και υπερασπιστής μιας ισχυρής αντιμεταναστευτικής θέσης, ο δισεκατομμυριούχος και πρώην πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, είναι επικεφαλής της λίστας των υποψηφίων.
Ειδικά μετά από αυτή τη Δευτέρα δικαστήριο τον αθώωσε για υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, είναι το άλλο μεγάλο φαβορί για να διαδεχθεί τον Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει το όριο, τις δύο θητείες.

Η Ντανούσε Νερούντοβα, οικονομολόγος και πρώην πρύτανης πανεπιστημίου, είναι δημοφιλής στον νεότερο πληθυσμό. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Νερούντοβα θα μπορούσε να κάνει έκπληξη στις εκλογές αφού ένας από τους υποψηφίους, ο ηγέτης του συνδικάτου Josef Stredula, αποχώρησε από την κούρσα και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να την ψηφίσουν.

Σε αντίθεση με τον Μπάμπις, τόσο ο Πάβελ όσο και η Νερούντοβα υποστηρίζουν πλήρως τη στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη της χώρας προς την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας και βλέπουν το μέλλον της Τσεχικής Δημοκρατίας να συνδέεται με την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πολύ σφιχτά αποτελέσματα, οπότε αν κανένας υποψήφιος δεν πετύχει την πλειοψηφία, οι δύο πρώτοι θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον σε δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος