Η τροπική καταιγίδα Φιλίπ πλήττει τη Γουαδελούπη – Σε συναγερμό οι αρχές

Τη Γουαδελούπη πλήττει από χθες Δευτέρα το βράδυ η τροπική καταιγίδα Φιλίπ, που προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές στο γαλλικό αρχιπέλαγος των Αντιλών, ανακοίνωσε η Météo-France, η οποία κήρυξε επίπεδο μέγιστου συναγερμού για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η νομαρχία της Γουαδελούπης, η οποία δημιούργησε κλιμάκιο διαχείρισης κρίσης, ανακοίνωνε νωρίτερα χθες πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία την έθεσε σε «κόκκινο» επίπεδο επαγρύπνησης, το υψηλότερο της κλίμακας.

Η καταιγίδα, που αναμενόταν να περάσει πολύ κοντά από τις ακτές τη νύχτα της Δευτέρας και σήμερα το πρωί, έφερε πολύ σφοδρές βροχές και πλημμύρες, για την ώρα τοπικές, παραλύοντας δρόμους από χθες περί τις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· σήμερα στις 02:00 ώρα Ελλάδας).

Οι καταρρακτώδεις βροχές επεκτείνονται «στο σύνολο του αρχιπελάγους» και προβλέπονται κατακρημνίσεις 200 ως 300 χιλιοστών μέσα σε 24 ώρες, τόνισε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία στο πιο πρόσφατο έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε. Οι βροχές συνοδεύονται από ανέμους ταχύτητας μεταξύ 40 και 50 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ ριπές μπορεί να φθάνουν τα 70 χ.α.ώ., πρόσθεσε.

Οι βροχές, που συνοδεύονται επίσης από αστραπές και βροντές, προκάλεσαν ήδη καταρρεύσεις και πτώσεις δέντρων και το κλείσιμο δρόμων, σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης του οδικού δικτύου στο αρχιπέλαγος.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διάφορες τοποθεσίες στη Γουαδελούπη να έχουν πλημμυρίσει, εικόνες που ανακαλούν την εμπειρία του τυφώνα Φιόνα, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο στη Γουαδελούπη προτού πλήξει το Πουέρτο Ρίκο και τον Καναδά τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος