Η τραγική ιστορία του Τιτανικού έχει μαγέψει γενιές και γενιές

Όταν το «Πλοίο Βασιλικού Ταχυδρομείου» – (RMS) Τιτανικός απέπλευσε στις 10 Απριλίου 1912, ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο που βρισκόταν σε υπηρεσία και θεωρούνταν «αβύθιστο».

Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού μετατράπηκε σε διεθνή τραγωδία, όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό στις 11:40 μ.μ. της 14ης Απριλίου. Βυθίστηκε σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Το πλοίο δεν διέθετε αρκετές σωσίβιες λέμβους για τους περίπου 2.220 επιβαίνοντες. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα και ο Τιτανικός έγινε το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία.

Οι επιζώντες ήταν λίγο περισσότεροι από 700.

Το πολυτελές υπερωκεάνιο μετέφερε μέλη μερικών από τις πιο ισχυρές και εύπορες αμερικανικές οικογένειες. Ο χρηματοδότης Τζον Τζέικομπ Άστορ IV έβαλε την έγκυο σύζυγό του σε μια σωσίβια λέμβο. Πνίγηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου, σύμφωνα με το Biography.com. Ο Ίσιντορ Στράους, συνιδιοκτήτης των Macy’s, και η σύζυγός του Άιντα χάθηκαν, εμπνέοντας την ταινία «Τιτανικός». Ο επιχειρηματίας Μπέντζαμιν Γκουγκενχάιμ έχασε επίσης τη ζωή του στο ναυάγιο.

Από τους 329 επιβάτες της πρώτης θέσης που επέβαιναν στο πλοίο, επέζησαν 199. Από τους 995 επιβάτες της δεύτερης και τρίτης θέσης, επέζησαν οι 293. Και από τα 899 μέλη του πληρώματος, επέζησαν 214.

Οι έρευνες της εποχής ανέφεραν διάφορους παράγοντες που συνέβαλαν στην τραγωδία: Ο καπετάνιος Έντουαρντ Σμιθ λέγεται ότι πήγαινε πολύ γρήγορα σε επικίνδυνα νερά. Οι αρχικές επιθεωρήσεις του πλοίου είχαν γίνει πολύ γρήγορα και δεν υπήρχε επαρκής χώρος στις σωσίβιες λέμβους και ένα κοντινό πλοίο απέτυχε να βοηθήσει.

Ο Τιτανικός, η κατασκευή του οποίου υπολογίζεται ότι κόστισε 7,5 εκατομμύρια δολάρια, είχε μήκος λίγο πάνω από 269 μέτρα και ζύγιζε 46.328 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά του ήταν 23 κόμβοι.

Εύρεση των συντριμμιών

Κατά τη διάρκεια των ετών έγιναν προσπάθειες για τον εντοπισμό του πλοίου, αλλά τα συντρίμμια δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι το 1985.

«Ο Τιτανικός ήταν ξεκάθαρα το μεγάλο Έβερεστ εκείνη την εποχή», δήλωσε στο CNN Travel το 2021 ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο Αμερικανός ωκεανογράφος που ηγήθηκε της αποστολής που βρήκε τα συντρίμμια. «Τόσοι πολλοί άλλοι είχαν προσπαθήσει».

Ο Μπάλαρντ δεν τα κατάφερε στην πρώτη του προσπάθεια το 1977. Η επιτυχημένη ανακάλυψη του 1985 έγινε με τη χρήση ενός υποβρύχιου έλκηθρου με την ονομασία Αργώ, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με μια κάμερα που μπορούσε να μεταδίδει ζωντανές εικόνες. Ο Μπάλαρντ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας, ανακάλυψε τα συντρίμμια του Τιτανικού ενώ συμμετείχε σε μια μυστική στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ για την εξερεύνηση δύο ναυαγισμένων πυρηνικών υποβρυχίων.

Πριν συμφωνήσει στην αποστολή, την οποία υπέγραψε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, ρώτησε αν θα μπορούσε να ψάξει για τον Τιτανικό όταν θα είχε ολοκληρώσει την άκρως απόρρητη αποστολή.

Ενώ ποτέ δεν του δόθηκε ρητά η άδεια να ψάξει για το περιβόητο ναυάγιο, ο Μπάλαρντ λέει ότι του είπαν ότι μπορούσε λίγο πολύ να κάνει ό,τι ήθελε μόλις έβρισκε τα πυρηνικά υποβρύχια.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε δύο μέρη στον πυθμένα του ωκεανού σχεδόν 4 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, νοτιοανατολικά του Νιουφάουντλαντ.

Το 1986, μια ομάδα από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι για να δει το βυθισμένο σκάφος χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο τριών ατόμων με το όνομα Άλβιν και το νεοαναπτυγμένο τηλεχειριζόμενο όχημα Τζέισον Τζούνιορ. Πλάνα από εκείνη την αποστολή δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις φέτος.

Το διαχρονικό ενδιαφέρον για το διάσημο ναυάγιο

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά το ναυάγιο του πλοίου, οι ερευνητές και οι ιστορικοί εξακολουθούν να γοητεύονται από την ιστορία του.

Μια ομάδα από τους ερευνητές βαθέων υδάτων Μαγγελάνος και τους κινηματογραφιστές της Atlantic Productions χρησιμοποίησαν πρόσφατα τη χαρτογράφηση για να δημιουργήσουν για πρώτη φορά ένα «ψηφιακό δίδυμο» του ναυαγίου του Τιτανικού.

Κάθε χιλιοστό του πεδίου συντριμμιών του μήκους τριών μιλίων χαρτογραφήθηκε με κάθε λεπτομέρεια, αναφέρεται σε δελτίο τύπου. Το τελικό ψηφιακό αντίγραφο κατάφερε να αποτυπώσει ολόκληρο το ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος της πλώρης και της πρύμνης, τα οποία είχαν διαχωριστεί κατά τη βύθιση το 1912.

Το ναυάγιο προσελκύει και ερασιτέχνες εξερευνητές.

Η OceanGate, η εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας διεθνούς έρευνας για ένα εξαφανισμένο υποβρύχιο που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο, προσφέρει αποστολές με πλήρωμα για τη διεξαγωγή επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών στο ναυάγιο.

Η αποστολή για την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού κοστίζει στους επιβάτες «από 250.000 δολάρια», σύμφωνα με μια αρχειοθετημένη έκδοση του ιστότοπου της εταιρείας.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος