Η Τουρκάλα ηθοποιός κερδίζει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο την υπόθεση του «φιλιού της ταράτσας»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τρίτη την Τουρκία για την αποτυχία της να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή μιας διακεκριμένης Τουρκάλας ηθοποιού, η οποία είχε καταγραφεί κρυφά να φιλάει μια άλλη διασημότητα στο σπίτι της, σε πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση

Η Μπιρσέν Μπερράκ Τουζουνατάκ, ηθοποιός του κινηματογράφου και της τουρκικής σαπουνόπερας, κέρδισε τη μαραθώνια υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με έδρα το Στρασβούργο, το οποίο έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απορρίπτοντας τις εγχώριες νομικές προσφυγές της.

Η ηθοποιός, ηλικίας σήμερα 38 ετών, είχε καταθέσει το 2010 αγωγή στην Τουρκία εναντίον της μητρικής εταιρείας ενός τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού, η οποία την είχε βιντεοσκοπήσει να «φιλάει» έναν άλλο Τούρκο διάσημο «στη βεράντα» του σπιτιού της.

Είπε ότι την είχαν κινηματογραφήσει εν αγνοία της, παραβιάζοντας το δικαίωμά της στην ιδιωτική ζωή, αλλά το περιφερειακό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2013 απέρριψε την αγωγή της με το σκεπτικό ότι την είχαν κινηματογραφήσει από το δρόμο και ότι δεν υπήρξε εισβολή στο σπίτι της.

Η απόφασή του στη συνέχεια επικυρώθηκε τόσο από το Ακυρωτικό Δικαστήριο όσο και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Το ΕΔΑΔ κατονόμασε τον εμπλεκόμενο άνδρα ηθοποιό ως εξέχουσα προσωπικότητα με τα αρχικά S.G.. Ωστόσο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ευρέως ότι πρόκειται για τον Σαχάν Γκοκμπακάρ, ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα της οθόνης στη χώρα και πρωταγωνιστή κωμικών επιτυχιών.

Στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ ανέφερε ότι παρά τη φήμη τους, «η ερωτική ζωή ενός ατόμου είναι κατ’ αρχήν αυστηρά ιδιωτικής φύσης», ενώ το εν λόγω βίντεο «φαίνεται ότι είχε ως μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει την περιέργεια ενός συγκεκριμένου κοινού».

Είπε ότι, καθώς το ρεπορτάζ δεν τηρούσε τα «πρότυπα της υπεύθυνης δημοσιογραφίας», τα εθνικά δικαστήρια στην Τουρκία «θα έπρεπε να είχαν επιδείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα κατά τη στάθμιση των διαφόρων εμπλεκόμενων συμφερόντων».

Αποφάνθηκε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατοχυρώνει τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του ατόμου.

Οι διασημότητες της τουρκικής τηλεόρασης, όπως η Τουζουνατάκ, ενώ είναι ελάχιστα γνωστές στη Δύση, αντιμετωπίζουν τεράστιο έλεγχο στην πατρίδα τους, στη σαπουνόπληκτη χώρα, όπου οι τουρκικές εφημερίδες και οι ιστότοποι γεμίζουν με φωτογραφίες των εγχώριων διασημοτήτων στη δουλειά και στο παιχνίδι.

Το ΕΔΑΔ, μέρος του πανευρωπαϊκού οργανισμού για τα δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει αποφανθεί τακτικά κατά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες για υποθέσεις κρατούμενων αντιπολιτευόμενων, όπως ο ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών Οσμάν Καβάλα και ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος