Η συμμαχία ΑUKUS στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (video)

Στα “απόνερα” της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας Aukus, ο Μπόρις Τζόνσον προχωρεί σε δηλώσεις κατευνασμού προς τη Γαλλία, με το Ελιζέ να απαντά στην Αυστραλία σε διπλωματικό επίπεδο. H δε Κομισιόν καθιστά σαφές ότι προς το παρόν ο ευρωστρατός δεν είναι στην ατζέντα.

Σε ακυρώσεις συναντήσεων με τους Αυστραλούς και Βρετανούς ομολόγους τους προχωρούν οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης, καθώς το Παρίσι επιμένει ότι δεν είχε ενημερωθεί από την Καμπέρα για για την ακύρωση του συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, Φιλίπ Ετιέν, δήλωσε: «Λίγες ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις ( για την AUKUS) την προηγούμενη Τετάρτη, είχαμε ακόμη μία συνάντηση των υπουργών Αμύνης κι Εξωτερικών Αυστραλίας και Γαλλία και όχι μόνον δεν μας ενημέρωσαν για την αλλαγή πορείας που αποφάσισε η Αυστραλία, αλλά επαίνεσαν για μία ακόμη φορά το συμβόλαιο που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας».

Λονδίνο και Καμπέρα πάντως δεν χάνουν την ευκαιρία να υπερθεματίσουν την αφοσίωση τους στο Παρίσι.

«Είμαστε δίπλα δίπλα με τη Γαλλία με τόσο σημαντικούς τρόπους. Στα βαλτικά κράτη με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΝΑΤΟ. Είμαστε στο πλευρό τους στο Σαχέλ, εδώ και χρόνια», τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπάρναμπι Τζόις, εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Αυστραλίας, επισημαίνει: «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί που είτε πέθαναν σε γαλλικό έδαφος είτε σκοτώθηκαν προστατεύοντας το γαλλικό έδαφος από γειτονικές του χώρες τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Aukus δεν αιφνιδίασε μόνο τη Γαλλία, αλλά και την Ε.Ε. με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να αναφέρει πως: «Ένα από τα κράτη-μέλη μας έτυχε απαράδεκτης μεταχείρισης. Θέλουμε να μάθουμε τι έγινε και γιατί».

Το γεγονός επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Σε ερώτηση της ΕΡΤ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων επισήμανε πάντως ότι ένας ευρωπαϊκός στρατός δεν είναι προς το παρόν στην ατζέντα.

Η Ναμπίλα Μασραλί, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, σχολιάζει πως: «Η ιδέα του ευρωστρατού έχει τεθεί με έμφαση και σε δημόσια συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για μία πιο ισχυρή, πιο ολοκληρωμένη και πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή άμυνα. Ο ευρωστρατός δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή τη στιγμή».

Και ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε θα συζητήσουν για την Aukus στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, Γάλλοι και Αυστραλοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν θα εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Αυστραλίας-Ε.Ε.

Η αμυντική συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, προειδοποιεί η Βόρεια Κορέα, ενώ για μεγάλο κίνδυνο σύγκρουσης μετά την τριμερή αμυντική συμμαχία κάνει λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος