Η στιγμή που το άγαλμα εκρήγνυται στα χέρια του Ρώσου μπλόγκερ – Έρευνα για ανθρωποκτονία

Τους 32 έφτασαν οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε προχθές, Κυριακή 2 Απριλίου 2023, σε καφέ στην Αγία Πετρούπολη εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκε ο γνωστός Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά της, ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία, ενώ τα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης προκαλούν τρόμο.

Το TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι η βόμβα ήταν κρυμμένη σε ένα μικρό αγαλματίδιο το οποίο δόθηκε στον Τατάρσκι κατά την ομιλία του που εκφώνησε σε καφέ. Το κανάλι Mash του Telegram, το οποίο συνδέεται με τις ρωσικές δυνάμεις επιβολής της τάξης, ανήρτησε βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρεται στον Τατάρσκι το αγαλματίδιο ενός στρατιώτη. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας συμπεριέλαβε στη λίστα με τους καταζητούμενους για τη δολοφονία του Ρώσου προβεβλημένου μπλόγκερ, μια γυναίκα, την Ντάρια Τρεπόβα, η οποία και ταυτοποιήθηκε από κάποια ρωσικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως ύποπτη παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε καμία αναφορά στη δολοφονία του Τατάρσκι στην ιστοσελίδα του.

Στα βίντεο των social media από την ημέρα του περιστατικού, μια γυναίκα που μοιάζει στην Τρεπόβα, φαίνεται να μπαίνει μέσα στην καφετέρια λίγο πριν την έκρηξη, κρατώντας ένα κουτί. 

Η στιγμή πριν την έκρηξη

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου φαίνεται ο Τατάρσκι να στέκεται μαζί με τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης και να λαμβάνει ένα αγαλματίδιο για δώρο. Το βίντεο δείχνει τον μπλόγκερ να βγάζει το αγαλματίδιο από ένα κουτί, ένα μικρό ειδώλιο βαμμένο χρυσό και φορώντας ένα κράνος μάχης με τη μορφή του. Ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα σημειώνεται η μοιραία έκρηξη και πέφτει σκοτάδι.

Ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν επίσης πλάνα που δείχνουν άνδρες, να βγαίνουν από το διαμέρισμα της Τρεπόβα μαζί με μια γυναίκα με καλυμμένο πρόσωπο, η οποία ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι. Η ίδια η Τρεπόβα παραμένει ασύλληπτη μέχρι στιγμής.

Ο Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φομίν, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στο Telegram και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους στρατιωτικούς μπλόγκερ που υπερασπιζόταν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και συχνά κατηγορούσε τα ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού. «Θα νικήσουμε τους πάντες, θα σκοτώσουμε τους πάντες, θα κλέψουμε όλους όσους χρειάζεται. Όλα θα γίνουν όπως μας αρέσει», ακούγεται να λέει σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Κρεμλίνο στη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Μόσχα.

Οι αντιδράσεις

Ο Ντένις Πουσίλιν, ρωσόφιλος ηγέτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε δημοσίως ότι για την επίθεση ευθύνεται το Κίεβο. «Δολοφονήθηκε αισχρά. Οι τρομοκράτες δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα τρομοκρατικό καθεστώς. Πρέπει να καταστραφεί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το σταματήσουμε», τόνισε.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η απουσία αντίδρασης από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο «μιλά από μόνη της», με δεδομένη την επίμονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία της έκφρασης. «Η αντίδραση του Κιέβου είναι εντυπωσιακή, αυτοί που λαμβάνουν δυτικά χρήματα δεν κρύβουν με κανέναν τρόπο την ευχαρίστησή τους για τα όσα συνέβησαν», έγραψε στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι είναι θέμα χρόνου, «όπως το σπάσιμο ενός ώριμου αποστήματος», μέχρι η Ρωσία να καταστραφεί από την εγχώρια τρομοκρατία, όπως την αποκάλεσε. «Οι αράχνες τρώνε η μία την άλλη μέσα σε ένα βάζο», δήλωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος