Η Σουηδία θα εκδώσει στην Τουρκία έναν αυτοαποκαλούμενο υποστηρικτή του PKK

Η Σουηδία συμφώνησε τη Δευτέρα να εκδώσει στην Τουρκία έναν άνδρα που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών και υποστήριζε επίσης το φιλοκουρδικό ΡΚΚ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από τότε που η αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπλοκαρίστηκε από την Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τη Σουηδία ότι αποτελεί καταφύγιο για «τρομοκράτες», ιδίως για μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, μιας ομάδας που έχει μπει στη μαύρη λίστα της Άγκυρας, και έχει ζητήσει από τη Στοκχόλμη να επιστρέψει δεκάδες ανθρώπους.

Η Τουρκία θέλει η Σουηδία να πατάξει τις εξτρεμιστικές ομάδες και να στείλει πίσω δεκάδες υπόπτους που η Άγκυρα πιστεύει ότι συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τον επί δεκαετίες αγώνα των Κούρδων για ανεξάρτητο κράτος.

Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να «χορηγήσει έκδοση από τη Σουηδία για έναν 35χρονο Τούρκο πολίτη», δήλωσε στο AFP ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ασράφ Αχμέντ.

Η απόφαση έρχεται αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τον Μάιο τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να εκτίσει ποινή για διακίνηση ναρκωτικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι αξιωματούχοι των δύο χωρών πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την καθυστερημένη αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι αποτελεί καταφύγιο για «τρομοκράτες», ιδίως για μέλη του PKK.

Ο άνδρας, η έκδοση του οποίου εγκρίθηκε, είχε καταδικαστεί το 2014 σε τέσσερα χρόνια και επτά μήνες σε τουρκική φυλακή για τη μεταφορά μιας τσάντας που περιείχε κάνναβη, σύμφωνα με την απόφαση του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αποφυλακίστηκε με αναστολή και μετακόμισε στη Σουηδία, αλλά συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο μετά από αίτημα Τούρκων εισαγγελέων.

Ο άνδρας αντιτάχθηκε στη μετακίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο αναζητείται από τις τουρκικές αρχές είναι οι δεσμοί του με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και ότι έχει δείξει υποστήριξη στο PKK.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο σημείωσε ότι ρώτησε τον Τούρκο εισαγγελέα αν υπάρχουν εν εξελίξει έρευνες ή κατηγορίες που συνδέονται με «τρομοκρατική οργάνωση» ή «προσβολή του Τούρκου προέδρου», κάτι που οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας — η οποία απαιτεί ομόφωνη επικύρωση.

Βάζοντας τέλος σε δύο αιώνες ουδετερότητας και στρατιωτικής μη προσήλωσης, η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η υποψηφιότητα της Σουηδίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντιδράσεις, η Φινλανδία κατάφερε να γίνει το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος