Η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια και τα προβλήματα μνήμης

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είμαστε υγιείς σωματικά και ψυχικά. Αυτό λένε οι ειδικοί του Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σχετικά με τη βοήθεια που δίνει ο αθλητισμός στον εγκέφαλο. 

Όχι μόνο για να ανακουφιστείτε από το άγχος, αλλά και για να κρατήσετε μακριά τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες μνήμης όπως η άνοια.

Τι πρέπει να ξέρετε;

Τις προστατευτικές επιδράσεις του αθλητισμού στον εγκέφαλο αναφέρει η πρόσφατη μελέτη με αρκετά θετικούς δείκτες έναντι των ασθενειών μνήμης. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο αθλητισμός μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 30-80%, αυτή η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι η άσκηση απελευθερώνει πρωτεΐνες που προστατεύουν τον εγκέφαλό σας σε μεγάλο βαθμό. Οι πρωτεΐνες που απελευθερώνονται φαίνεται να είναι το κλειδί της επιτυχίας καθώς έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν και να αντικαθίστανται πιο συχνά όταν κάνετε σωματική δραστηριότητα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022, λέγεται ότι όσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα κάνετε τόσο περισσότερες πρωτεΐνες θα απελευθερωθούν στο σώμα σας. Οι ειδικοί συνιστούν περίπου 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα για να διατηρήσετε τον εγκέφαλο υγιή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,οι εγκεφαλικές συνάψεις που είναι υπεύθυνες για την επικοινωνία λειτουργούν καλύτερα όταν βρίσκονται σε κίνηση. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί κυρίως για ασθένειες μνήμης όπως το Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή και την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Πώς να γίνεις πιο αθλητικός

Απλώς ξεκινήστε με περπάτημα, τζόκινγκ ή οποιοδήποτε άθλημα που σας αρέσει. Είναι  απαραίτητες περίπου 20-30 λεπτά την ημέρα για να κινηθεί το σώμα και να επιτευχθεί πλήρης υγεία. Φρόντιστε να δημιουργήσετε  μια δική σας ρουτίνα και απόλαυσέ την, χωρίς να κουράζεσαι. Η άσκηση, το περπάτημα ή το τρέξιμο κατέχουν την πρώτη θέση ως υγιεινές μέθοδοι για την ανακούφιση ακόμη και από το υπερβολικό στρες, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος