Η Σλοβακία θα δωρίσει 13 Mig-29 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα δωρίσει 13 μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία, και θα γίνει το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ - μετά την Πολωνία - που θα παραχωρήσει τα αεροσκάφη.

Η Σλοβακία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα δωρίσει 13 μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία, και θα γίνει το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ – μετά την Πολωνία – που θα παραχωρήσει τα αεροσκάφη, τα οποία το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα «καταστραφούν».

«Θα παραδώσουμε 13 αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Μπρατισλάβα θα παραδώσει επίσης ένα σύστημα αεράμυνας Kub στην Ουκρανία.

«Θα δώσουμε αυτά τα MiG στην Ουκρανία για να μπορέσει να προστατεύσει τους πολίτες από τις πολλές βόμβες που πέφτουν στα σπίτια τους και οι οποίες είναι ο λόγος που πεθαίνουν άνθρωποι στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χέγκερ.

Η Πολωνία δήλωσε την Πέμπτη ότι η Βαρσοβία θα στείλει τέσσερα σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία “τις επόμενες ημέρες”.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει εδώ και καιρό μαχητικά αεροσκάφη από τους δυτικούς συμμάχους, αν και επιδιώκει κυρίως σύγχρονα F-16 αμερικανικής κατασκευής.

«Τα βήματά μας είναι πλήρως συντονισμένα με την Πολωνία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Χέγκερ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Παρασκευή τη Σλοβακία για «ένα ισχυρό πακέτο όπλων αεροπορίας & αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών MiG».

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που δόθηκαν στην Ουκρανία από την Πολωνία και τη Σλοβακία θα καταστραφούν.

«Η προμήθεια αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού -όπως έχουμε επανειλημμένα πει- δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης… Φυσικά, όλος αυτός ο εξοπλισμός θα καταστραφεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χρησιμοποιώντας τον επίσημο όρο για τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας.

Ο Χέγκερ δήλωσε ότι η Σλοβακία θα λάβει αποζημίωση για τη δωρεά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, το ταμείο της ΕΕ για την Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ αναφέρθηκε επίσης σε προσφορά των ΗΠΑ για ένα στρατιωτικό σύστημα αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Μιλάμε για 900 εκατομμύρια (ευρώ) συνολικά», πρόσθεσε.

Εσθονία: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία

Η επίσης σταθερή υποστηρίκτρια της Ουκρανίας Εσθονία χειροκρότησε την Παρασκευή την απόφαση για την αποστολή αεροσκαφών, λέγοντας ότι η Πολωνία και η Σλοβακία έδειξαν «μεγάλη ηγετική ικανότητα».

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει και να νικήσει τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

Ο Ναντ δήλωσε ότι η μεταφορά των MiG από τη Σλοβακία στο Κίεβο θα διαρκέσει «μερικές εβδομάδες».

Η παρτίδα θα περιλαμβάνει 10 επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και επιπλέον τρία που δεν είναι επιχειρησιακά από το 2008.

Η Σλοβακία δήλωσε ότι τουλάχιστον τρία από τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως ανταλλακτικά.

Η Σλοβακία διαθέτει επίσης ένα ακόμη MiG-29 το οποίο θα τοποθετηθεί σε πολεμικό μουσείο στην πατρίδα της.

Η χώρα σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη με αμερικανικά F-16. Η αλλαγή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Η Σλοβακία επέλεξε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα MiG της πέρυσι, καθώς αυτά εξαρτώνταν από Ρώσους τεχνικούς και εταιρείες. Η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία προστατεύουν έκτοτε τον εναέριο χώρο της.

Μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας, η Ουκρανία δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «ευγνώμων στους εταίρους μας» αν και πρόσθεσε ότι «τα MiG δεν θα λύσουν τα καθήκοντα, χρειαζόμαστε F-16».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακοίνωση της Πολωνίας «δεν αλλάζει» την απόφαση των ΗΠΑ να μην στείλουν τα δικά τους πολεμικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο.

Την Παρασκευή, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες απέκλεισε επίσης την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε μαχητικά αεροπλάνα, διότι τα μαχητικά αεροπλάνα που διαθέτουν ορισμένοι από εμάς απαιτούν διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης και προετοιμασίας από εκείνα που διαθέτουν άλλες χώρες όπως η Πολωνία», είπε η Ρόμπλες.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος