Η Σκοτία σταματά την βοήθεια αλλαγής φύλου σε ανήλικους

Σύνοψη
  • Όπως και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Σκωτία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων που αμφισβητούν την ταυτότητά τους ή βιώνουν δυσφορία φύλου.

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η μοναδική κλινική για την ταυτότητα φύλου της Σκωτίας για άτομα κάτω των 18 ετών σταμάτησε να συνταγογραφεί σε παιδιά αναστολείς της εφηβείας.

Η κλινική Sandyford στη Γλασκώβη δήλωσε ότι οι νέοι ασθενείς ηλικίας 16 ή 17 ετών δεν θα λαμβάνουν πλέον θεραπεία με ορμόνες που βοηθούν στην αλλαγή του φύλου τους έως ότου γίνουν 18 ετών.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια επανεξέταση ορόσημο των υπηρεσιών για την ταυτότητα φύλου για άτομα κάτω των 18 ετών στην Αγγλία και την Ουαλία.

Η επανεξέταση της Δρ. Χίλαρι Κας ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη έρευνας με “αξιοσημείωτα αδύναμα” στοιχεία για τις ιατρικές παρεμβάσεις.

Η Υπηρεσία Υγείας (NHS ) της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι θα σταματήσει να συνταγογραφεί αναστολείς της εφηβείας τον Μάρτιο.

Πως λειτουργούν οι αναστολείς εφηβείας

Οι αναστολείς της εφηβείας λειτουργούν καταστέλλοντας την απελευθέρωση των ορμονών που προκαλούν την εφηβεία και συχνά συνταγογραφούνται σε παιδιά που αμφισβητούν το φύλο τους ως ένας τρόπος να σταματήσουν σωματικές αλλαγές όπως η ανάπτυξη του στήθους ή η τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Όπως και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Σκωτία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων που αμφισβητούν την ταυτότητά τους ή βιώνουν δυσφορία φύλου.

Η μόνη εξειδικευμένη υπηρεσία για νέους κάτω των 18 ετών είναι η κλινική Sandyford στη Γλασκώβη, όπου τα άτομα μπορούν να απευθύνονται μόνοι τους ή να παραπέμπονται μέσω του γενικού τους ιατρού.

Έρευνα BBC

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο BBC Scotland News, στο πλαίσιο αιτήματος βάσει του νόμου για την ελευθερία πληροφόρησης, έδειξαν ότι στο τέλος του 2023, 1.100 ασθενείς βρίσκονταν στη λίστα αναμονής.

Στο NHS της Αγγλίας, λιγότερα από 100 παιδιά -που είχαν ήδη λάβει συνταγογράφηση- λαμβάνουν τώρα αναστολείς της εφηβείας. Στη Σκωτία, ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα πολύ μικρότερος.

Μόλις χτες (Τετάρτη 17/4) ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Χούμζα Γιουσάφ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει η μοναδική κλινική της Σκωτίας που προσφέρει θεραπεία σε νέους που αμφισβητούν το φύλο τους». Στον απόηχο της αναθεώρησης Cass είχαν προηγηθεί εκκλήσεις να σταματήσει η κλινική τις υπηρεσίες της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος